VRHOVNA rada u Kijevu je usvojila zakon na osnovu kojeg će doći do povećanja broja oružanih snaga Ukrajine na maksimalnih 250.000 vojnika, uz napomenu zamenika ministra odbrane Petra Meheda da će se ovaj broj smanjiti kada se okonča „antiteroristička operacija“ na istoku zemlje. Ove godine su u Ukrajini planirane mobilizacije u aprilu, maju, oktobru i novembru. Za vreme Viktora Janukoviča maksimalni broj vojnika je bio 184.000.

U isto vreme, više od dve hiljade ruskih vojnika učestvuje na PVO manevrima na jugu svoje zemlje. Zbog vežbe je dovezeno čak oko 500 jedinica PVO zaštite. Ovi manevri se održavaju na 12 vojnih poligona na jugu Rusije, Kavkazu, Krimu, Južnoj Osetiji, Abhaziji ali i Jermeniji gde Rusija ima veliku bazu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da ne podržava da se dovedu mirotvorci OUN u Donbas. Kijev želi da sa mirotvorcima zatvori granicu ka Rusiji koju sada kontrolišu pobunjenici iz Donjecke i Luganske samoproglašene republike.

Odnosi dve susedne i do juče bratske zemlje, Rusije i Ukrajine, sve se više komplikuju i gotovo da nema nijedne oblasti u kojoj nisu poremećeni.

U to spada i odluka Kijeva da zatvori vrata ruskim novinarima. Zaustavljena je njihova akreditacija jer su domaćini nezadovoljni načinom izveštavanja iz Ukrajine. Tamošnje vlasti su odlučile i da zaustave svaki dolazak novinara iz Rusije. U Kijevu je do sada bilo akreditovano 115 ruskih redakcija – od TV, radio-stanica do štampanih izdanja.

Sa druge strane, Moskva je na međunarodnu konferenciju o bezbednosti, koja će se održati u aprilu, pozvala sve članice NATO i rukovodstvo tog vojnog saveza ali ne i Ukrajinu. Organizatori ne žele da predstavnici Ukrajine iskoriste priliku da budu „glavne zvezde“ skupa. Zamenik ministra odbrane RF Anatolij Antonov tvrdi da su neke od zemalja članica NATO potvrdile svoj dolazak.

BŽEŽINSKI: ALIJANSA BEZ UKRAJINE

NEKADAŠNjI savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Zbignjev Bžežinski (na slici)smatra da se Rusiji moraju dati garanacije da slobodna, demokratska Ukrajina neće težiti da uđe u NATO jer Moskva na to gleda kao na pretnju. Ukrajina bi mogla, po Bžežinskom, da bude kao Finska koja je „slobodna, nezavisna evropska zemlja, ali nije članica NATO-a“. Istovremeno, on ocenjuje da se Kijevu mora isporučiti defanzivno oružje „zato što ako im takvo oružje ne pošaljemo, sve što će Putin morati da uradi da trijumfuje, jeste da izazove dalju eskalaciju sukoba“. (Novosti)