понедељак, 27 маја, 2024
vesti online

ULTIMATUM VIŠEGRADSKE GRUPE: Blokiramo granice ako EU i Turska ne dogovore manji priliv migranata

Višegradska grupa će se založititi za pooštravanje restriktivnih mera na svojim granicama, ukoliko sporazum Evropske unije i Turske o smanjenju priliva migranata ne pokaže rezultate u roku od mesec dana, izjavio je u sredu češki državni sekretar za evropske poslove Tomaš Prouza.

„Ukoliko se do sredine marta priliv od 1.500-2.000 ljudi dnevno nastavi, biće jasno da Turska nije uspela da ispuni svoja obećanja i da će nam biti potreban drugačiji način da zaštitimo granicu Evrope“, rekao je Prouza novinarima u Pragu, uoči ključnog samita EU posvećenog migrantskoj krizi.

Višegradska četvorka (V4), kojom trenutno predsedava Češka, a u čijem sastavu su i Mađarska, Poljska i Slovačka, obećala je da će pomoći Bugarskoj i Makedoniji da zatvore svoje granice sa Grčkom, ukoliko ta država ne uspe da obezbedi svoju granicu sa Turskom. Ovaj potez bi ostavio Atinu sa rastućim brojem izbeglica i praktično je isključio iz Šengenske zone, naveo je AFP.

Slovački premijer Robert Fico već je ponudio 300 policajaca koji bi pomogli u obezbeđivanju granica Makedonije i Bugarske sa Grčkom. Nemačka je prošlog novembra pomogla u postizanju sporazuma između EU i Turske gde je Ankara pristala da pomogne u zaustavljanju priliva migranata u zamenu za tri milijarde evra pomoći za sirijske izbeglice.

Na osnovu drugačijeg plana, koji je iznela nemačka kancelarka Angela Merkel, Turska bi kao tranzitna zemlja zatvorila svoje granice i zatim avionima prebacila izbeglice, većinom iz Sirije i Iraka, u države EU gde bi bile raspoređene prema sistemu kvota.

Taj ovaj predlog nije naišao na veliki entuzijazam među članicama evropskog bloka. Više od milion izbeglica i migranata, većinom iz ratom razorene Sirije i Iraka, stiglo je u EU prošle godine, u najtežoj krizi ove vrste u Evropi od Drugog svetskog rata. (Kurir)