среда, 29 маја, 2024
vesti online

VRATA DŽIHADA NA BALKANU „Oružje iz Albanije, preko Crne Gore ide do terorista u Evropi“

Italijanska TV stanica RAI objavila je reportažu pod naslovom „Albanija, vrata džihada“ u kojoj se govori o krijumčarenju oružja iz Albanije preko Crne Gore, te da je upravo oružje nabavljeno tim putem korišćeno u krvavim dogadjajima u Parizu 13. novembra.

Foto: Tanjug/AP

Reportažu je prenela albanska TV Ora nevs, a počinje od Skadarskog jezera koje deli Albaniju i Crnu Goru, te kojim noću plovi barka sa oružjem i švercerima.

Snimljena su dvojica muškaraca kako istovaruju kutije sa oružjem i kriju ga u blizini, odakle ga sutradan preuzimaju.

Po rečima reportera to je oružje koje je korišćeno u krvavim dogadjanjima u Parizu 13. novembra, a Balkan opisuje kao centar za regrutovanje džihadista.

Prema izveštaju italijanske TV1, ima više od hiljadu Albanaca koji se bore u stranim ratovima tako da je Albanija zemlja koja ima najviše džihadista u odnosu na broj stanovnika.

U reportaži je opisan i način na koji funkcioniše crno tržište oružja.

Albanski švercer kaže da su najtraženiji AK 47, stari sovjetski pištolji i oružje iz bivše Jugoslavije. Po rečima švercera kalašnjikovi koštaju od 400 – 450 evra, a bombe bombe od 60 do 70 evra.

Oružje kreće čamcima ili ribarskim brodicama iz Drača ili Valone da bi završilo u rukama mafije ili terorista, navodi se u reportaži RAI. (Blic)