уторак, 28 маја, 2024
vesti online

Vučić nepoželjan lider u očima Moskve

Server: Vučić nepoželjan lider u očima Moskve

Profesor Univerziteta Džons Hopkins Danijel Server ocenio je da je premijer Srbije Aleksandar Vučić jasno opredeljen za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, što ga u očima ruskih zvaničnika čini nepoželjnim liderom.

Profesor Danijel Server

Foto: Tanjug/S. Radovanović / Tanjug Profesor Danijel Server

– Mislim da oni (Rusi) shvataju da je on (Vučić) odlučan da Srbiju uvede u EU. To ga u očima Moskve čini nepotpžuzdanim i nepoželjnim – ocenio je Server u intervjuu za sutrašnji Danas.

On je dodao i da je Vučić mnogo opredeljeniji evropskim integracijama, nego izbalansiranom odnosu između EU i Rusije.

– Budućnost Srbije je u Evropi. Moskva će pokušati da spreči Evropu od proširenja tamo gde smatra da je njena sfera uticaja, uključujući delove Balkana, kao što je Srbija – rekao je Server.

Server: Najveći izazov za Srbiju biće Bosna, a ne Kosovo

Profesor Univerziteta Džon Hopkins Danijel Server izjavio je danas da će za Srbiju najveći izazov u okruženju biti Bosna, a ne Kosovo, kao i da je Srbija okružena izvorima nestabilnosti, te je prirodno da ona i njen premijer žele da ih bude što manje.

On je dodao da je Vučić pokazao veliku spremnost za saradnju sa NATO, ali da se odluka o ulasku u tu organizaciju čini „dosta daleka“.

– On prepoznaje važost uloge koju je NATO igrao u zaštiti Srba na Kosovu. Međutim meni odluka o članstvu u Alijansi čini dosta daleka. Na kraju krajeva to je odluka Srbije, koja će biti doneta dosta kasnije u odnosu na onu koju će doneti Crna Gora, a verovatno i kasnije u odnosu na Kosovo i Makedoniju – rekao je Server.