уторак, 28 маја, 2024
vesti online

Za godinu dana standard građana opao za 60 odsto

Osim sezonskog voća i povrća, koje ove godine beleže pad cena, u Srbiji u protekle dve godine nije pojeftinilo ništa. U odnosu na avgust 2009, potrošači u Srbiji šećer danas plaćaju po ceni višoj 100 odsto, ulje je skuplje 69, kafa 46, gorivo 31, a mleko 29 odsto… Cene i dalje svakodnevno rastu, dok plate manje-više ostaju iste.

Kliknuti (+) za uvećanje

Kliknuti (+) za uvećanje

Ne prođe ni mesec dana da u radnjama u Srbiji ne osvane neko novo poskupljenje. Razlozi koje proizvođači i uvoznici navode za rast cena su rast kursa evra, cena sirovina, ambalaže, goriva i energenata. Tako su i ovih dana trgovcima stigli cenovnici, po kojima će do kraja ovog ili početka sledećeg meseca poskupeti sirevi, mesne prerađevine, slatkiši, kućna hemija, bebi hrana…

– Ne sećam se kada je nešto pojeftinilo. Nas dvoje imamo normalne penzije, i ja uz to primam socijalni dodatak od Ministarstva kulture, pa opet živimo teško, jer pomažemo sinovima koji nemaju adekvatan posao – priča za „Blic“ pesnik Ljubivoje Ršumović.

On ne krije da su se, kao i mnogi građani u Srbiji, on i njegova supruga usled lošije ekonomske situacije odrekli mnogo čega.

– Na moru nismo bili već 15 godina, prestali smo da kupujemo pršutu, a poslednje čega smo se odrekli jeste sladoled uz nes kafu, jer nam je skup. Sada ga kupujemo samo kada nam dolaze unučići. Veći deo godine provodimo u kući na selu, pa nas uzgoj voća i povrća spasava. Jedino što mogu da kažem o trenutnoj situaciji u zemlji je „tražili ste – gledajte“ – kaže Ršumović.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da je standard građana u odnosu na prošlu godinu opao za 60 odsto, i da ne postoji nikakva ekonomski opravdana računica za nova poskupljenja.

– Pogotovo kada se zna da promet u radnjama pada. A kad tražnja pada, cene treba da idu nadole, a ne obrnuto – kaže Goran Papović, predsednik NOPS-a.

Jedina vrsta hrane koja je u poslednje dve godine pojeftinila u Srbiji, a da na to nije uticala država, kaže on, jeste sezonsko voće i povrće, prvenstveno paradajz i krastavac, koji se usled viška ponude i epidemije ešerihije koli u Evropi ove sezone prodaje budzašta. (Blic)