HRVATSKA je u finišu holandskog predsedavanja EU duplirala listu svojih zahteva, što je bio glavni razlog zašto pre dva dana nije dato zeleno svetlo za otvaranje pregovaračkih poglavalja 23 i 24 sa Srbijom, saznaju „Novosti“.

Prema našim izvorima, uz već poznata tri uslova zatražili su i pokretanje pitanja žrtava ratnih zločina, nestalih osoba i pristup tajnim arhivama. Stavke na kojima Zagreb sada insistira, saznajemo, dosad se nisu zvanično pojavljivale u raspravi za usaglašenu pregovaračku poziciju.

– Ostale zemlje članice nisu mogle sa tim da se slože, pa je sastanak Radne grupe za proširenje tako završen bez rezultata – ističe izvor „Novosti“ iz Evropskog saveta.

Zagreb je dosad uporno insistirao na tri uslova: puna saradnja sa Haškim tribunalom, ukidanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji i veća prava za hrvatsku manjinu u Srbiji.

Uprkos pozivima iz drugih država članica da se pitanja koja treba da se reše bilateralno ne unose u proces evropskih integracija, Hrvatska očigledno pokušava da iskoristi cajtnot i da izdejstvuje što više do 1. jula, kada palicu predsedavajućeg EU formalno preuzima Slovačka.

Naš izvor navodi da Hrvatska, suštinski, jedina i dalje ozbiljno koči otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 sa Srbijom. Tu je i nekoliko drugih zemalja, ali njihova blokada je proceduralnog karaktera i ne predstavlja veliku prepreku.

Hrvatski šef diplomatije Miro Kovač, u izjavi za „Novosti“, nije mogao ni da potvrdi, ni da demantuje da je Zagreb dodao zahteve:

– Ja o tome ništa ne znam.

Kovač kaže da je većina hrvatskih zahteva prihvaćena i uključena u platformu na kojoj će se voditi pregovori:

– Treba usaglasiti još neke detalje i verujemo da će to biti brzo. Još se pregovara, o detaljima ne mogu da govorim. A, informacija da Zagreb traži ratnu odštetu je čista izmišljotina.

NOVA PRILIKA – SUTRA

I pored hrvatske blokade, holandsko predsedništvo, kome je stalo da se poglavlja otvore do kraja njihovog predsedavanja, pokušaće do sutra eventualno nešto da promeni, mada su izgledi za to veoma mali. (Novosti)