понедељак, 27 маја, 2024
vesti online

ZAHLAĐENJE Ovo su moguće posledice sukoba Rusije i Britanije, a neke od njih su POGUBNE

Postoje strahovanja da bi diplomatsko zahlađenje u odnosima Velike Britanije sa Rusijom nakon tvrdnji da je ruski predsednik Vladimir Putin “verovatno odobrio” ubistvo bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka moglo da ugrozi međunarodnu saradnju u borbi protiv Islamske države, piše britanski „Independent“.

Vladimir Putin

Foto: Tanjug/APVladimir Putin

Ruska podrška sirijskom režimu i navodno bombardovanje umerenih pobunjenika i civilnih područja izazivaju međunarodnu osudu, ali sa porastom broja terorističkih napada u svetu, pojavljuju se pozivi za bližu saradnju, navodi juče britanski list.

Francuski predsednik Fransoa Oland najavio je da želi da vidi Francusku kako „jača koordinaciju“ sa Rusijom, dok američki i ruski piloti komuniciraju kako bi obezbedili da se njihovi vazdušni udari u Siriji ne preklapaju, podseća „Independent“.

Britanski premijer Dejvid Kameron i Putin dogovorili su se da sarađuju u borbi protiv ISIS-a u telefonskom razgovoru koji je usledio nakon što je Britanija proširila svoje operacije u Siriji.

Aleksandar Litvinjenko

Foto: Tanjug/APAleksandar Litvinjenko

Sada, međutim, pošto je istražna komisija britanske Vlade objavila da je Putin “verovatno odobrio” ubistvo bivšeg špijuna na britanskom tlu, odnosi koji su u fazi otopljavanja mogli bi da zahlade.

„Oland i Merkelova se se zapitaju s kim se rukuju“

Analitičar Džon Lof iz instituta za međunarodne odnose „Čatam haus“”, smatra da je s obzirom na postojeći nizak nivo saradnje slučaj Litvinjenko neće uneti neku razliku u odnosima Londona i Moskve. “Za Rusiju nije najvažniji odnos sa Velikom Britanijom, već sa SAD“, rekao je Laf i dodao da ne veruje da će Amerikanci da prekinu dijalog sa Rusijom zbog onoga što se desilo u Londonu pre deset godina.

On je, međutim, pominjanje Putinovog imena i bivšeg čelnika FSB Nikolaja Patruševa u izveštaju, ocenio kao „značajno“, uz ocenu da to „može da utiče na odnose Rusije sa drugim državama, ne samo Britanijom“.

– Ukoliko ste Oland ili (nemačka kancelarka Angela) Merkel i sastajete se sa Putinom, morate da se zapitate sa kim se rukujete – naglasio je analitičar.

„Mislim da će sveukupni efekat biti produbljivanje sadašnje izolacije Rusije“, naveo je on.

Rezultati istrage o smrti Litvinjenka, koji je preminuo u Londonu 2006. pošto je popio čaj otrovan radioaktivnim polonijumom, a koje je danas obelodanio britanski sudija Robert Oven, naišli su na oštru reakciju Rusije i zaoštrili već ionako napete odnose Moskve i Londona. (Blic)