среда, 29 маја, 2024
vesti online

ZAHTEV TRIBUNALA USRED KAMPANJE Šešelj: U Hag mogu samo da me odnesu

Malo je verovatno da će vlasti u Srbiji hapsiti i izručiti lidera SRS Vojislava Šešelja, što je juče zatražio Haški tribunal, saznaje “Blic”.

Foto: D. Milenković / RAS Srbija

Ako bi se tako nešto i dogodilo, to bi bio direktan uticaj na rezultate predstojećih izbora u Srbiji, na kojima bi SRS, samo zahvaljujući Šešelju, verovatno bila parlamentarna stranka. Haški tribunal juče je saopštio da će 31. marta Šešelju izreći presudu.

– Haški cirkus u vezi sa Šešeljem nikako da prestane. Možda imaju na umu i to što sudijama u Pretresnom veću ističe mandat, pa ako presude ne bude, moraće da se traži produženje od Saveta bezbednosti UN, što bi ponovo odužilo celu ovu priču koja je sama po sebi smešna – priča izvor “Blica” iz Vlade Srbije, istakavši da presuda bez Šešelja u sudnici nije moguća.

Kako navodi, ako srpske vlasti ne poslušaju Hag, krivicu bi mogli da prebace na Srbiju, koju bi tužili SB.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić kaže za “Blic” da će Srbija do 15. marta, dokad je i rok za odgovor, izvestiti Tribunal o svim teškoćama koje bi mogla imati u sprovođenju naloga ovog suda.

– Do roka koji nam je dat dostavićemo izveštaj o celoj situaciji. Tribunal je sam doveo ovaj predmet do apsurda i sada traži izlaz. Srbija nikada nije bežala od saradnje sa Haškim tribunalom, sa kojim i dalje želi da sarađuje – kaže Ljajić i dodaje da u Šešeljevom slučaju ništa nije urađeno 12 godina, “a sada žele da završe sve za dvadesetak dana”.

Lider SRS Vojislav Šešelj kaže za “Blic” da u Hag neće ići.

– Možda će me nositi, ali ja dobrovoljno ne idem. Uopšte me ne interesuje Hag, niti išta u vezi sa tim. Šta će se dešavati, ne znam, ali ja neći ići – priča Šešelj.

On kaže i da nije iznenađen ovakvim razvojem događaja, a potvrdu o datumu dobio je sinoć od oficirke za vezu koja ga je, kaže, o tome usmeno obavestila.

– Nisam iznenađen ovim datumom. To je poslednji rok za izricanje presude – kaže on.

Na pitanje da li očekuje da država reaguje i eventualno ga uhapsi i isporuči Hagu, on kaže da “nema pojma”.

– Ne znam da li će vlast da reaguje. Stvarno nemam pojma – priča Šešelj, koji kaže da će ovo verovatno uticati i na predstojeće izbore, samo što će SRS zbog svega ovoga biti još bolji. (Blic)