уторак, 27 фебруара, 2024
vesti online

Zastava“ tiho nestaje, rasprodaje imovinu

Stečaj pokrenut u somborskim „Specijalnim vozilima“, „Zastava automobilima“, a očekuje se i u fabrici kamiona. – „Zastava inpro“ prodala mašine za 287.000 evra
Autor: Brane Kartalovićpetak, 19.08.2016. u 22:00

Последња нада: Прототип војног камиона (Фото Бране Карталовић)

Kragujevac – Mrcvarenju se bliži kraj – preostali delovi „Zastave“, nekada najvećeg industrijskog kompleksa na Balkanu, otići će u stečaj, a imovina ovog preduzeća, koje je poslednjih godina postojalo samo „na papiru“, biće rasprodata. Rastakanje „Zavoda“ počelo je 2001, s procesom restrukturiranja koji je, praktično, okončan dolaskom „Fijata“ u Kragujevac 2008. godine. Tada su se neprodati delovi nekada jedinstvenog preduzeća skućili u grupi „Zastava vozila“, provizornoj firmi koja je samo čekala da i formalno bude ugašena. Do kraja ove godine „Zastava“ će biti izbrisana i sa „papira“.

Grupi „Zastava vozila“ priključeni su somborska fabrika „Zastava specijalna vozila“, „Zastava automobili“, „Zastava inpro“, „Kamioni“, „Hortikultura“ i „Rezervni delovi“, čija je imovina poklonjena „Fijatu“, bez određene namere i jasnog cilja. U somborskom preduzeću, koje je sve do 2010. proizvodilo „pik-ap“ i „floridu poli“, nedavno je pokrenut stečaj zbog trajne nesposobnosti plaćanja. To se desilo i „Zastava automobilima“, preduzeću u kome su, na kraju, ostala samo tri radnika, za razliku od 1989. kada ih je bilo 13.500.

Imovina „Specijalnih vozila“ biće prodata iz stečaja, iako je nekoliko firmi bilo zainteresovano za kupovinu tog preduzeća, a „Zastava automobili“ odlaze na doboš sa milionskim dugovima prema dobavljačima i bivšim radnicima koji sada na sudu traže da im se isplate zarade koje su im, kako tvrde, zakinute u periodu od 1997. do 2001. godine. Pokretanje stečajnog postupka u „Zastava kamionima“ nedavno je, pred Privrednim sudom u Kragujevcu, zatražila italijanska kompanija „Brembo“ iz Bergama, zbog duga od oko 114.000 evra. (Politika)