уторак, 5 децембра, 2023
Istaknutovesti online

Zašto nije poželjno da budimo psa?

Jednostavne stvari koje mogu da doprinesu dužem životu kućnih ljubimaca

LJUBIMCI 20. nov 202321:44 0 komentara
Shutterstock/Monika Wisniewska

Dug i zdrav život psa ili mačke zavisi od više faktora, ali na jednu stvar možete imati direktan uticaj.

Pravilan izbor ishrane i redovne šetnje, deluju blagotvorno, ali jedna stvar je posebno važna, prenosi City Magazine pisanje metropolitan.si.

Ako se nekada smatralo da je jedna ljudska godina jednaka sedam psećih godina, danas je jasno da se pseće godine računaju malo drugačije.

Nije tako jednostavno, jer različite rase stare različitom brzinom. U svakom slučaju, istina je da psi i mačke stare brže od ljudi. To znači da se određeni zdravstveni problemi (u vezi sa godinama) takođe mogu javiti brže.

Psi, a posebno mačke, su veoma, veoma dobri u skrivanju bolova. Postoje određeni znaci koji ukazuju na to da mačka boluje, a pas saopštava kako se oseća kroz telesnu komunikaciju. Kada životinja jasno kaže da je boli, onda bol mora biti veoma jak.

PROČITAJTE JOŠ:

Ponekad to znači da je određena bolest već uznapredovala, pa je najvažnija mera koju možete da uradite za zdravlje vašeg psa ili mačke redovan veterinarski pregled. Veterinarska klinika Zajc & Co je u jednoj od svojih publikacija ukazala na to.

„Životinje imaju veliku sposobnost da maskiraju bol. Nemojte rizikovati kada je već kasno ili kada tretman ne bi bio toliko efikasan“, napisali su, naglašavajući da rano otkrivanje bolesti nudi mnogo veće šanse za potpuno izlečiti.

Osim toga, istakli su još jednu stvar – kao što se humana medicina razvija skokovima i granicama, razvoj se dešava i u veterini. „Prilikom redovnog sistematskog pregleda raspitajte se kod svog veterinara o inovacijama koje vašeg ljubimca održavaju u dobrom stanju“, savetuju veterinari iz pomenute klinike.

Dakle, redovni veterinsrski pregledi su tu da biste proverili zdravlje vašeg ljubimca. Ako dođe do komplikacije, može da bude kasno, a može i mnogo više da vas košta i novca, i živaca i emocija.

Na kvalitet i dug život vašeg ljubimca možete uticati i drugim merama. Uz pravilan izbor ishrane, uz redovne šetnje (koje su namenjene psu i koje su mnogo više od nagomilanih kilometara), uz mentalnu stimulaciju, uz odgovarajuću edukaciju (pozitivna motivacija!) i uz poštovanje psa.