уторак, 28 маја, 2024
vesti online

Zec: Fiskalna unija EU ili razvod

Beograd – Evrozoni, ako ne postane fiskalna unija, sledi brakorazvodna parnica puna teških reči, upozorava u nedeljniku NIN ekonomista Miodrag Zec i napominje da Srbija, umesto na svadbu, u Evropu hita pred razvod.

Prema njegovoj oceni, kriza koja potresa evrozonu od 2009. sa eskalacijom grčkih dugova postaje očigledna i neupućenim posmatračima.

Evroentuzijazam i očekivanja perifernih zemalja da će članstvom u Evropskoj uniji rešiti sopstvene probleme pokazala su se iluzornim, smatra Zec.

Umesto da se izjednače plate i životni standard, izjednačile su se cene i troškovi života, ukazao je Zec, a nejednakosti su, umesto da se smanje – povećane.

Stoga je, prema njegovim rečima, potrebno ponovo preispitati da li postoje fundamentalni propusti u evrokonstruktu i kakvi se strateški pomaci mogu očekivati u budućnosti.

Zec podseća da je EU, pre svega, geostrateški politički projekat, kojim je trebalo obezbediti mir među vekovnim neprijateljima, Nemcima i Francuzima, trajno vojno strateški vezati Evropu za Ameriku, a tek potom rešavati ekonomska pitanja.

Evro je poseban slučaj, dodaje Zec, jer je to valuta bez zemlje, bez budžeta i bez mogućnosti da centralna banka kupuje obveznice država članica.

Pretpostavke Mastrihtskog ugovora o fiskalnoj politici u velikom broju zemalja nisu se sprovodile, izveštaji su frizirani, kriza je narastala da bi eksplodirala od 2009. sa potresima u Grčkoj, konstatovao je Zec.

Koncept koji je primenjen – monetarna unija bez fiskalne unije – iscrpeo je svoje mogućnosti, ocenio je Zec, koji predviđa da je sledeći korak puna fiskalna unija (superdržava, evropska vlada, evropski budžet) ili brakorazvodna parnica puna teških reči.

On smatra da u toku euforije ujedinjenja nije urađena ključna stvar, nije stvoren novi evropski identitet i istinski evropski duh.

Lokalne elite su građane obmanjivale dobicima, ne pominjući troškove. U utakmici između provincijskih timova i Bajerna, Nemci uvek pobeđuju. U Americi je svaki Grk prvo Amerikanac pa tek onda Grk, a u Evropi je obrnuto, napominje Zec.

Iskustvo SFRJ može biti poučno – svi su ostali pre svega Srbi, Hrvati, Slovenci… A Jugosloveni su ostali bez domovine. A mi Srbi, umesto na svadbu i veselje, u Evropu hitamo pred brakorazvodnu parnicu, zaključio je Zec. (Danas)