недеља, 26 маја, 2024
vesti online

Živković: Bolje u dve kolone

Beograd – Proevropska opozicija bi prema istraživanjima, analizama i logici trebalo da ide u dve kolone, rekao je danas lider Nove stranke Zoran Živković, koji smatra da bi tako taj blok dobio više glasova, ali i imao više vremena u javnim nastupima.

Na kraju, to bi bile i dve logične celine, važno je da obe prelaze cenzus, da ništa od tih glasova ne bi otišlo Vučićevoj koaliciji, rekao je Živković gostujući u Kažiprstu B 92.

Lider Nove je naveo da su, što se njegove stranke tiče, tu svi uslovi za donošenje odluke, ali da drugi u opoziciji i dalje nisu sigurni.

Ipak, rekao je da bi odluka morala da bude doneta do kraja naredne nedelje.

Važno je da međusobno ne vodimo dijalog sa teškim rečima, već da se bavimo Vučićevim režimom, režimom koji je Srbiju vratio nekoliko godina, možda i deceniju unazad, rekao je on.

Na pitanje da li veruje u princip „nesaradnje sa Vučićem“, on je rekao da je najvažnije što su se na to svi obavezali javno.

Mi smo hteli to da stavimo i na papir i da overimo kod notara, ali verujem da niko to neće prekršiti, kaže Živković.

Kada je izrečeno javno, dodaje Žiković, onda to ide njima na čast i građani bi to svakako zapamtili.

Kako je rekao, siguran je da se to neće desiti „ne samo zato što je to javno rečeno“, već i zato što svi „vide da Vučićeva popularnost pada“.

Živković kaže da je njegova želja da se politika vodi javno i da postoje slobodni mediji, nevladin sektor i građani kod kojih bi takva politika bila na svakodnevnoj proveri.

Sa ostatkom opozicije, onoj koja se nalazi na desnom političkom spektru, postoji dogovor oko izbornih uslova, kaže Živković.

Opozicija će zvati domaće, ali i strane posmatrače, najavljuje Živković, ali i ističe da bi to trebalo da uradi premijer.

Zato pozivam i prozivam Vučića da garantuje da će izbori biti fer i pošteni tako što će on pozvati OEBS da posmatra izbore, rekao je Živković za B92.

– (Danas)