среда, 12 јуна, 2024
vesti online

ZLI MOZAK Najtraženiji terorista u Turskoj organizovao napad na aerodrom?

Turska policija sumnja da je „mozak napada“ na aerodrom Ilhami Bali, alijas Abu Bekr, koji važi za glavnog čoveka Islamske države u Turskoj, piše nemački „Bild“.

Ilhami Bali , alijas Abu Bekr

Foto: Mugshot Turkish police / screenshot Ilhami Bali , alijas Abu Bekr

Turska policija traga za organizatorima napada na najveći aerodrom u Turskoj. Mnogo toga ukazuje na Islamsku državu, a ukoliko je zaista tako, onda je u planiranje verovatno umešan ovaj čovek.

Veruje se da je Ilhami Bali najviši komandant Islamske države za Tursku. On je, između ostalog, naredio napad 12. januara u Istanbulu, u kome je poginulo 12 osoba. Kao amir za granicu “Kalifata” sa Turskom, organizovao je krijumčarenje boraca i materijala iz Turske u Siriju.

Džihadista, čije borbeno ime u Islamskoj državi glasi Ebu Bekir (prema prvom kalifu) i koji se nalazi na listi terorista u Turskoj, važi za osobu sa dobro organizovanom mrežom. Prema tvrdnjama turske policije, organizovao je transport, odnosno krijumčarenje ranjenih pripadnika Islamske države u turske bolnice u graničnim gradovima Kilisu, Gaziantepu i Sanliurfi.

Turski mediji izveštavaju da je on organizovao napad dvojice bombaša samoubica u Ankari 10. oktobra 2015. Reč je o terorističkom napadu na demonstracije prokurdske partije HDP, u kome su ubijene 103 osobe, dok je 400 ranjeno.

Prema informacija turske obaveštajne službe, u međuvremenu je oslobođen dužnosti komandanta za granicu s Turskom i trenutno se nalazi u Raki, uporištu Islamske države. Pretpostavlja se, međutim, da je i dalje u kontaktu sa mrežama u Turskoj. Ukoliko je vrh Islamske države, okupljen oko predstavnika Al Adninija (koji važi za glavnog odgovornog za operacije ISIS-a u inostranstvu), nameravao da izvede novi napad u Turskoj, onda je vrlo lako moguće da je Ebu Bekir bio glavni planer.Bekr je na crvenoj poternici turske vlasti, a vlada te zemlje je ranije ove godine raspisala nagradu za od 1,4 miliona dolara za bilo kakvu informaciju o Balijevim planovima ili lokaciji na kojoj se on nalazi. (Blic)