уторак, 18 јуна, 2024
vesti online

ZMAJ SE BUDI „Kina pred najdramatičnijim zaokretom u poslednjih 30 godina“

Kineski zakonodavci usvojili su jutros sveobuhvatan i kontroverzan zakon o nacionalnoj bezbednosti, javila je državna informativna agencija “Sinhua”.

Si Đinping

Zakon je sporan zato što definiše nacionalnu bezbednost u širokim okvirima – od finansija, preko politike, vojske i sajber-bezbednosti, pa sve do ideologije i religije – pobuđujući strahovanje od većih ograničenja slobode mišljenja i građanskih prava.
Zakon ukazuje na vodeću ulogu Komunističke partije u uspostavljanju “centralizovanog, efikasnog i autoritativnog sistema upravljanja nacionalnom bezbednošću”, ali ne spominje novosnovanu partijsku Komisiju za nacionalnu bezbednost.

Kineska vojska

Predsednik Si Đinping, koji vodi Komisiju, ranije je izjavio da bi nacionalna bezbednost trebalo da bude sveobuhvatna i da se odnosi na vojsku, ekonomiju, tehnologiju, životnu sredinu i kulturu.
Dr Eva Pils, stručnjak za kinesko pravo sa Kings koledža Univerziteta u Londonu, kaže da se time što se komisija ne spominje direktno ostavlja otvoreno pitanje koji bi partijski organ bio zadužen za nacionalnu bezbednost. Budući da zakon ne definiše nadležni partijski organ, niti pokušava da ograniči moć partije, on potvrđuje njenu vrhovnu ulogu u nacionalnoj bezbednosti.
Pilsova strahuje i da definicija nacionalne bezbednosti znači da “praktično svaki aspekt društvenog i ekonomskog života može da se posmatra kao pitanje nacionalne bezbednosti, čime se zakonom ovlašćenim institucijama daje mandat da intervenišu.” (BLIC)