среда, 8 маја, 2024
vesti online

Аустрија забранила улазак у земљу турском министру економије

ЕЧ – Аустрија је забранила турском министру економије Нихату Зејбекџију да уђе у Аустрију да би присуствовао обележавању годишњице прошлогодишњег неуспелог пуча у Турској, изјавио је данас портпарол аустријског Министарства иностраних послова Томас Шнел.

„Забрањен му је улазак јер посета није планирана као део билатералне размене, већ је реч о његовом јавном појављивању на догађају који обележава покушај пуча”, рекао је Шнел АФП-у.

Он је додао да би појављивање Зејбекџија представљао опасност по јавни ред и безбедност у Аустрији.

Одлука Аустрије уследила је након одлуке холандске влада донете у петак да заменик турског премијера Тугрул Туркес није добродошао у Холандију на прославу коју у тој земљи, поводом прошлогодишњег неуспелог пуча, обележава турска дијаспора.

У саопштењу холандског Министарства спољних послова наведено је да је присуство Турака или других чланова турске владе „непожељно с обзиром на тренутне околности у билатералним односима између две земље”, преноси Ројтерс.

Како се наводи, та одлука је „природна последица” дешавања у марту, када су забрањени бројни скупови уочи референдума у Турској.

Прошле године, 15. јула, у Турској је покушан државни удар, за чију је организацију турски председник Реџеп Тајип Ердоган оптужио имама Фетулаха Гулена који живи у САД. (Танјуг),(Politikia)