Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da tvrdnje da je izvršila genocid nad Jermenima predstavljaju „ucenu“ koju Turska neće nikad prihvatiti.

Erdogan je ponovo kritikovao odluku kojom je Parlament Nemačke masakr Otomanskog carstva nad Jermenima tokom Prvog svetskog rata okvalifikovao kao genocid, zapretivši da će Evropu „ostaviti njenim nevoljama“, ako to pitanje „ne bude rešeno“.

„Sada nisu u pitanju sami Jermeni. Jermensko pitanje se koristi u celom svetu kao praktično sredstvo ucene protiv Turske…“, rekao je Erdogan koji je ponovio da Turska „neće nikada prihvatiti optužbe o genocidu“.

Bundestag je u četvrtak izglasao rezoluciju „Sećanje na genocid nad Jermenima i drugim hrišćanskim narodima 1915. godine“, koju su predložile vladajuća konzervativno-socijaldemokratska koalicija i opoziciona Stranka zelenih.

Turska koja je svog ambasadora u Berlinu odmah posle glasanja „pozvala na konsultacije“, ne priznaje taj masakr kao genocid i ponavlja da je broj žrtava preuveličan, kao i da ih je bilo na obe strane. (Novosti)