недеља, 9 јуна, 2024
vesti online

Ivanov: Mogao sam ili da šaljem vojsku ili da aboliram

Ivanov: Mogao sam ili da šaljem vojsku ili da aboliram

sreda, 22.06.2016. u 23:53

(Фото Фонет)

SKOPLjE – Makedonski predsednik Đorđe Ivanov je u današnjem obraćanju naciji kazao da se na aboliranje političara u toj zemlji, optuženih u aferi prisluškivanja, odlučio jer je „moralo nešto da se uradi da bi sprečio najgori scenario”.

Njegova odluka o aboliciji zvaničnika i vlasti i opozicije, doneta u aprilu ove godine, pokrenula je svakodnevne proteste u Skoplju i drugim makedonskim gradovima, a Ivanov je u međuvremenu delimično povukao odluku, da bi pre dve nedelje u potpusnosti poništio aboliciju za svih 56 osumnjičenih.

Građani Makedonije „moraju da znaju da smo bili blizu otvorenih i nasilnih građanskih nemira koje su promovisali optuženi u slučaju ‘Puč’“, rekao je Ivanov, prenosi MIA.

„Nešto je moralo da bude učinjeno da bi se sprečio najgori scenario. U tako složenim uslovima imao sam na raspolaganju dva instrumenta – reaktivni i preventivni. Reaktivna opcija značila je da stojim po strani i čekam da se situacija pogorša. Onda bih bio primoran da angažujem vojsku da smiri situaciju…Preventivno sam odlučio da aboliram sve one koji su bili uključeni u političku krizu. Moje abolicije bile su način da se zamrznu neprijateljske namere suprotstavljenih strana”, naveo je Ivanov.

On je zahvalio policiji na profesionalizmu i na tome što nisu „naseli na provokacije”, makedonskim građanima za to što su „odbacili nasilje”, kao i bezbednosnim službama što su na vreme izveštavale o planovima onih koji su hteli da vrše nasilje, prenosi Tanjug.,(Politika)