петак, 26 априла, 2024
vesti onlineZdravlje

Kako smanjiti zagađenje vazduha u Beogradu ?

Ministarstvo poziva civilno društvo u Radnu grupu, ali uz kriterijume koji isključuju većinu

VESTI 02. mar 202421:44 0 komentara
„Ne postoji razlog da se bude tako diskriminatoran“: Organizacije civilnog društva tvrde – Ministarstvo nametnulo kriterijume koje ni oni ne ispunjavaju (2.3.2024)
Izvor: N1 Beograd

Pozvalo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine organizacije civilnog društva da učestvuju u Radnoj grupi za izradu Nacrta zakona o zaštiti vazduha, ali je nametnulo i šest kriterijuma koje one treba da ispune.

Dok se broj ekoloških problema u Srbiji iz dana u dan povećava, broj onih koji u njihovom rešenju mogu da učestvuju se smanjuje.

„Ne postoji nijedan razlog da se bude tako restriktivan i tako diskriminatoran prema organizacijama“, kaže Vladimir Pantić iz Lokalnog odgovora.

PROČITAJTE JOŠ

A organizacije diskriminatornim smatraju dva kriterijuma:

1) Organizacije moraju biti upisane u registar najmanje osam godina pre objavljivanja poziva.

2) Organizacije moraju da poseduju projektno iskustvo i ekspertizu u ovim oblastima u poslednjih osam godina.

Ovakvi kriterijumi u startu isključuju većinu relevantnih organizacija, tvrde iz RERI-ja.

„One organizacije koje su najaktivnije po pitanju zaštite vazduha i to nije samo RERI, to je i Nacionalna ekološka asocijacija, to su organizacije iz Smedereva, Leskovca, Valjeva, to su sve organizacije koje su nastale i postale aktivne u poslednjih nekoliko godina“, kaže Jovan Rajić.

Iako posluju manje od osam godina, neke od ovih organizacija imaju kadar sa višegodišnjim iskustvom.

„Lokalni odgovor deluje u Valjevu četiri godine, ali ljudi koji su je osnovali nisu to uradili slučajno. To su aktivisti koji su delovali i ranije“, kaže Pantić.

Tvrde i to da se od organizacija zahtevaju kriterijumi koje ne ispunjavaju ni oni koji su te kriterijume uspostavili.

„Radno iskustvo koje se zahteva za mesto načelnika sektora zaštite vazduha u Ministarstvu je sedam godina. Na kraju, da prosto ogolimo taj kriterijum koji nema nikakvo racionalno utemeljenje, ja bih postavio pitanje koliko iskustva ima ministarka, pomoćnici i sekretari“, kaže Rajić.

A ovako oštri kriterijumi suprotni su i strategiji koju je Ministarstvo usvojilo za period od 2022. do 2030., a koja predviđa stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva i njegovo uključivanje u proces donošenja odluka. Sada se dešava sasvim suprotno, a zbog čega? Ministarstvo na naša pitanja nije odgovorilo.