Mandatar za formiranje vlade Makedonije i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski nije postigao koalicioni dogovor sa albanskom Demokatskom unijom za integracije (DUI) u predviđenom roku, koji je istakao u nedelju u ponoć.

To je saopštila VMRO DPMNE, ističući da formiranje vlade treba da bude u funciji zatvaranja političke krize, a ne njenog produbljivanja i da smatra da je „održavanje novih izvora zrelo rešenje za prevazilaženje krize i postavljanje reformskih prioriteta u prvi plan“.

„Svako drugo rešenje samo će da dovede do novih konflikata i problema u ionako podeljnom društvu i neće biti u funciji održivosti i ostvarivanja bilo čijih programskih ciljeva“, saopštila je stranka Nikole Gruevskog koja je na izborima dobila najviše mandata, ali nedovoljno da sama formira vladu.

Koalicija „Za bolju Makedoniju“, koju predvodi VMRO DPMNE, dobila je na decembarskim vanrednim parlamentarnim izborima 51 madat u parlamentu koji ima 120 mesta.

Gruevski, koji je dobio mandat za sastav vlade 9. januara, pokušao je da formira koliciju sa starim partnerom, albanskom DUI Alija Ahmetija, sa kojom je na vlasti poslednjih osam godina, ali ta partija nije u predviđenom roku mogla da se odluči dali će nastaviti koliciju ili će odabrati neko drugo rešenje.

Potprol DUI Bujar Osmani je pred ponoć rekao da je stranka Alija Ahmetija, sa kojom VMRO DPME dobija potreban 61 glas u parlamentu, nije imala dovoljno argumenata i vremena da se opredeli za jednu od pet mogućih opcija.

Osmani je poručio da će narednih dana DUI produžiti konsultacije, jer posle nekoliko sedmica nije iscrpljena debata, i ponovio je da su sve opcije otvorene.

Opcije, koje je rukovodstvu stranke predložio Ahmeti su da DUI ide u koliciju sa VMRO DPMNE, da započne novu koliciju sa SDSM Zorana Zaeva, koja je druga po broju osvojenih mandata na izborima, da se formira široka kolicija ili da ide u opoziciju.

Nakon što je Gruevski dobio mandat, DUI je saopštio da potencijalni partner za koliciju mora da prihvati ozvaničavanje albanskog jezika na celoj teritoriji zemlje i produžavanje mandata Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovora, a VMRO DPMNE je odgovorio da na takve zahteve nikad neće pristati.

Odgovor stranke Alija Ahmetija, koja je poslednjih dana zasedala u Tetovu, rukovodstvo VMRO DPMNE je sa liderima 24 partnerske stranke iz kolicije „Za bolju Makedoniju“ čekalo u sedištu vladajuće stranke u centru Skoplja.