уторак, 14 маја, 2024
vesti online

Орбан: Миграције постале „проблем” за демократију у ЕУ

BЕРЛИН – Мађарски премијер Виктор Орбан верује да ће европски лидери у 2018. години бити приморани да попусте пред отпором јавности према примању нових миграната и уваже забринутост због терористичких претњи, преноси Политико.

Орбан је то рекао након састанка са Хорстом Зехофером, лидером немачке Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), странке која је савезник Меркелове ЦДУ у Баварској.

Према његовим речима, миграција је постала „проблем” за демократију у Европи, јер лидери у многим земљама не раде оно што народ од њих жели.

„Европљани имају јасну вољу. Они не желе да живе под претњом тероризма, он желе сигурност и да њихове границе буду зашитћене,„ рекао је Орбан.

Орбан и ЦСУ одавно имају доре односе. На врхунцу избегличке кризе, у јесен 2015. године, Зехофер је хвалио мадрјаског лидера као чувара сполнбих граница ЕУ, наводећи да он „заслужује подршку, не критике.„

Он је на поменутом састанку у једном бившем манастиру у Баварској рекао да се изазови Европке могу решавати само заједно напомињући да Орбан „поштује владавину права. (Танјуг),(POLITIKA)