субота, 27 априла, 2024
EU-INTEGRACIJEIstaknutovesti online

Orban uzdanica Srbije

Foto:privatna arhiva/bdpstgroup.hu; Amir Hamzagić/Nova.rs

Čak 11 zgrada u Beogradu kupio je Diofa fand menadžment, fond u okviru grupacije koju predvodi zet mađarskog premijera Viktora Orbana, Ištvan Tiborc. Iako vrednost ovih nekretnina nije objavljena, saopšteno je da je u pitanju najveća transakcija ne samo u Srbiji, već i na tržištu jugoistočne Evrope.

Kako je saopštila konsultantska kompanija za nekretnine CBRE SEE, Diof fand menadžment, deo grupacije koju vodi Ištvan Tiborc, kupila je 11 objekata premijum klase, površine veće od 122.000 kvadrata, u pet poslovnih parkova: Green Heart, FortyOne, Belgrade Business Center, 19 Avenue, a na spisku je i poslovna zgrada House. Navedeno je da je ovo najveća pojedinačna transakcija, kako u Srbiji, tako i na tržištu jugoistočne Evrope, ali nije navedeno koji je iznos u pitanju.

Šta je sve kupio Orbanov zet?

Prvi na listi je poslovni park Green Heart, koji se nalazi u novobeogradskom Bloku 41a, u kojoj zgrade zapravo izgledaju kao kruzeri, po želji investitora „Atlas centar DOO“.

Green Heart kompleks zgrada Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Ukupna vrednost radova na ovom kompleksu iznosila je oko 65 miliona evra.

 

PROČITAJTE JOŠ

 

Potom, Tiborc je kupio još i prostor u poslovnom parku FortyOne. Ovaj prostor inače ima 8.000 kvadrata, a park se sastoji od tri poslovne zgrade. Svečanom otvaranju 2015. godine prisustvovao je i tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Foto:Google maps

Na Tiborcovoj listi za kupovinu našao se i prostor u „Belgrade Business centru“, koji se sastoji od čak 16.000 kvadrata kancelarijskog prostora, a jedan od zakupaca je i Er Srbija.

Air Serbia zgrada Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Tiborc je postao vlasnik i poslovnog prostora u parku 19 Avenue, koji je pozicioniran u novobeogradskom Bloku 19, a njegova površina iznosi 17.000 kvadrata. Sastoji se od dve kule i  poslovnog prostora A-klase.

19 Avenue Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Na kraju, Tiborc je kupio i poslovnu zgradu House. U pitanju je objekat u Bulevaru Zorana Đinđića na Novom Beogradu. Ima šest spratova, podzemnu garažu, a površina iznosi 13.500 kvadrata.

Poslovna zgrada House Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

BONUS VIDEO Orban uzdanica Srbije, pred nove odluke EU

Orban uzdanica Srbije, pred nove odluke EU

Orban uzdanica Srbije, pred nove odluke EU