недеља, 19 маја, 2024
vesti online

Poglavlje 35 “U susret Sporazumu”

Godišnja konferencija Radne grupe NKEU za Poglavlje 35 “U susret Sporazumu”

Godišnja konferencija Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 “U susret Sporazumu” održana je 27. februara u Beogradu, u danu prve godišnjice Evropskog plana o putu ka normalizaciji koji je usvojen u Briselu. 

Događaj su otvorili Bojana Selaković, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU, Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe NKEU za Poglavlje 35 i Aleksandra Šanjević, programska menadžerka Fondacije za otvoreno društvo – Zapadni Balkan. 

“Od kako je Srbija počela proces pregovora za pristupanje EU, pa do sad, došli smo do toga da je trenutno Srbija zemlja koja u regionu ima najmanji stepen poverenja kada su u pitanju stavovi građana o tome da ona treba da nastavi ovaj put”, upozorila je Selaković. 

Objasnila je da se proces evropskih integracija često pogrešno svodi samo na temu odnosa Beograda i Prištine, što predstavlja trend u javnom prostoru koji na neki način “maskira” proces evropskih integracija. 

“Ova tema je izuzetno važna, ne samo zbog pregovaračkog procesa, međutim, ona je interpretirana na različite načine kako bi služila različitim ciljevima. Ja sam zbog toga posebno ponosna što je Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 praktično jedina struktura koja prati proces dijaloga i svega onoga što se dešava na relaciji između Srbije i Kosova i trudi se da na jedan objektivan način sagleda situaciju i konstruktivno deluje”, rekla je Selaković. 

Selaković je dodala da su aktivnosti radnih grupa NKEU zapravo refleksija onoga što se dešava u pregovaračkom procesu.

Šanjević je podsetila da godinu dana nakon sporazuma u Ohridu, situacija na terenu nije takva kakva bi trebalo da bude, s obzirom da sporazum nije primenjen. “Kao da imamo dobru volju kada dođe do potpisivanja, kada treba pred međunarodnom zajednicom potpisati neke dokumente, ali onda kada na terenu treba da dođe do implementacije, ne samo da se ne desi ono što je trebalo da se implementira, ono što je bilo potpisano, već se dešavaju i neke stvari koje situaciju pogoršavaju”, rekla je Šanjević.

Šanjević je dodala i da je dijalog koji se vodi između Beograda i Prištine, kao i dijalog koji se svakodnevno vodi u okviru Radne grupe NKEU za Poglavlje 35 i u okviru drugih organizacija i okupljenih ljudi, nikada ne smeju biti zanemareni ili nedovoljno cenjeni.

“To je konstruktivni dijalog u kome se dozvoljava da se misli različito, ali da se onda kroz razmenu ideja dolazi do nekih konstruktivnih i održivih rešenja i zaključaka, ovaj dijalog zaista nema alternativu. Svakodnevni rad kolega iz Radne grupe svedoči o tome”, rekla je Šanjević.

Mijačić je detaljnije objasnio da je Radna grupa za Poglavlje 35 jedna neformalna mreža organizacija, ne samo nevladinih organizacija, već i istraživačkih instituta, grupa pojedinaca koje na najbolji mogući način pokušavaju da objasne šta se dešava u procesu dijaloga i da vrše organizovanu i sistematski procenu svega onoga što se postiže u okviru dijaloga, kao i onoga što sledi.

“Godinama pokušavamo da unesemo razum u jednu veoma tešku temu koja zaista opterećuje našu budućnost”, rekao je Mijačić i dodao da je drugi važan segment Radne grupe rad na poverenju i izgradnji mostova između dva društva. 

“Mi smo svedoci da je poslednjih godina sve teže i teže. Nije jednostavno, dijalog je izuzetno politizovan od strane političkih elita do nivoa da zaista imamo situaciju da se mnogo više mostova ruši nego što se gradi”, rekao je Mijačić. 

Ova godina je ključna za sačuvati mir, bezbednost i sačuvati odnose između dva društva kako bi se gradila osnova za budućnost, objasnio je Mijačić. “Normalizacija i mir nisu samo evropske vrednosti, nego su i civilizacijske vrednosti i moramo ih staviti iznad partikularnih interesa”, rekao je Mijačić.

“Samo kada granice između naroda koji ovde žive budu izgubile na značaju, možemo govoriti o napredovanju”, zaključila je Selaković.

Konferencija je okupila predstavnike relevantnih državnih institucija, organizacija civilnog društva, diplomatskog kora i medije. Na prvom panelu “(Ne)poverenje i pomirenje” bilo je govora o stanju na terenu pri pomirenju članova dve zajednice i načinima kako pokrenuti proces pomirenja, drugi panel “Normalizacija ili konfrontacija, šta možemo očekivati od dijaloga”, fokusiran je na normalizaciju odnosa, dok je treći panel “Perspektive dijaloga i budućnosti” fokusiran na dalje korake i pogled u budućnost. 

Na konferenciji su učestvovali i gosti iz Prištine i Bujanovca.

Konferencija se organizuje u okviru projekta “Podrška praćenju napretka u Poglavlju 35” koji realizuje InTER, a finansijski podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji – Europe ASAP“, kao i projekta „Podrška radu Radne grupe NKEU za Poglavlje 35“ koji takođe realizuje InTER a finansira Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.