субота, 18 маја, 2024
vesti online

POKRET DOSTA JE BILO: Er Srbija u 2014. napravila istorijski gubitak od 75 miliona evra

BEOGRAD – Pokret Dosta je bilo danas je saopštio da je Agenciji za borbu protiv korupcije podneo inicijativu za pokretanje postupka protiv direktora Uprave za javni dug Branka Drčelića zbog sukoba interesa.

Kako je objašnjeno, Drčelić istovremeno servisira javni dug Er Srbije u svojstvu direktora Uprave za javni dug i kontroliše poslovanje Er Srbije kao član Nadzornog odbora te kompanije, što je zabranjeno Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Pokret Dosta je bilo je podsetio da je Aerodrom „Nikola Tesla“ u finansijskom izveštaju za prvih devet meseci 2015. godine objavio da je država Srbija 2014. godine, preko Uprave za javni dug, na sebe preuzela plaćanje duga Er Srbije prema Aerodromu u iznosu 4,2 milijarde dinara.

To je, po oceni tog pokreta, omogućilo da se prikaže da Er Srbija posluje pozitivno, sa profitom od 2,7 miliona evra, iako je u 2014. kompanija napravila „istorijski gubitak od 75 miliona evra“.

Foto: Nemanja PančićFoto: Nemanja Pančić

„Zahtev Vlade Srbije da Aerodrom ‘Nikola Tesla’ otpiše Er Srbiji još jedan dug od 22 miliona dolara samo je još jedna u nizu pljački građana, kojom se uništava Aerodrom koji dobro posluje i koji je u vlasništvu Srbije, da bi se prikazao lažni profit Er Srbije“, navodi se u saopštenju Pokreta Dosta je bilo – Saša Radulović.

Dodaje se da Pokret zahteva da poslovanje svih preduzeća u kojima država ima vlasništvo bude transparentno, da se objave svi tajni ugovori, počev od onih sa arapskim firmama, i da se sva izvršenja budžeta obljavljuju na sajtu Ministarstva finansija. (Kurir)