ZAOŠTRAVAJU se odnosi Teherana i Rijada posle pogubljenja istaknutog šiitskog sveštenika Nimra al-Nimra u Saudijskoj Arabiji. Dok vrhovni vođa Irana Ali Hamnei preti božanskom odmazdom, a Iranska revolucionarna garda teškom osvetom, Saudijska Arabija optužuje Teheran za slepo sektaštvo i tvrdi da Iran podržava terorizam.

Posle pogubljenja u Rijadu, gnevni iranski demonstranti upali su u nedelju ujutro u ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu i počeli da pucaju. Policija ih je udaljila i uhapsila 40 osumnjičenih za napad. Predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je da je napad na ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu neopravdan i nazvao napadače ekstremistima.

Rohani je, međutim, istovremeno osudio pogubljenje šiitskog sveštenika. Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei napao je Saudijsku Arabiju drugi dan zaredom zbog pogubljenja Al Nimra, rekavši da će političari iz sunitskog kraljevstva biti suočeni sa božanskom odmazdom:

– Nepravedno prolivena krv ovog potlačenog mučenika će bez sumnje uskoro pokazati svoju snagu i božanska osveta će zadesiti saudijske političare – rekao je Hamnei, opisujući pogubljenje kao političku gršku.

Iranska revolucionarna garda zapretila je teškom osvetom zbog pogubljenja Al Nimra, koga Rijad smatra teroristom, ali koji je u Iranu slavljen kao zagovornik prava marginalizovane šiitske manjine u Saudijskoj Arabiji.

S druge strane, Ministarstvo inostranih poslova Saudijske Arabije optužilo je Iran de je osuđujući pogubljenje Nimr al Nimra otkrio svoje pravo lice podržavaši teorizam. Teheran je optužen za slepo sektaštvo. Iran je okarakterisan kao partner u njihovim zločinima u celom regionu.

Iako su većina od 47 muškaraca, koliko ih je ubijeno u najvećem masovnom pogubljenju u Saudijskoj Arabiji u poslednjim decenijama, činili suniti osuđeni zbog napada Al kaide u toj kraljevini pre 10 godina, slučaj Nimra i još trojice šiita, koji su optuženi za umešanost u pucnjavu na policiju, privukao je najviše pažnje. Lider libanskog Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah osudio je saudijsko pogubljenje.

SAD su zabrinute zbog događaja u glavnom gradu svog najvećeg saveznika u arapskom svetu. Pogubljenje je osudila i Francuska.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je duboku uznemirenost zbog pogubljenja 47 osoba u Saudijskoj Arabiji i pozvao na mir i umerenost u reakciji na pogubljenje šeika Nimra. On je pozvao sve vođe u regionu da nastoje da izbegnu jačanje verskih napetosti. (Novosti)