понедељак, 13 маја, 2024
Svetvesti online

Snimci žestokog napada na Hute u Jemenu

jemen kombojemen kombo

Američke i britanske snage otpočele su u četvrtak uveče vazdušne udare na pobunjene Hute u Jemenu. Na snimcima koji su jutros objavljeni na mreži X (Tviter) vidi se trenutak kada avioni američke vojske poleću ka Jemenu. Takođe, rakete su prema položajima Huta ispaljene su i iz podmornica.

Britanija i SAD: Na meti napada bile su bespilotne letelice Huta

Premijer Britanije Riši Sunak izjavio je da je vojska izvela ciljane napade na vojne objekte koje koriste Huti, podsećajući da oni mesecima unazad napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru, kako kaže „preteći Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim međunarodnim brodovima, uzrokujući veliki poremećaj vitalnog trgovačkog puta i podižući cene roba“.

„Njihove nepromišljene akcije rizikuju živote na moru i pogoršavaju humanitarnu krizu u Jemenu. Uprkos ponovljenim upozorenjima međunarodne zajednice, Huti su nastavili da vrše napade u Crvenom moru, uključujući i ratne brodove Velike Britanije i SAD samo ove nedelje“, kaže britanski premijer.

 

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da je zajednička vojna akcija SAD i saveznika u Jemenu ima za cilj da umanji sposobnosti jemenskih pobunjenika Huta. Ostin je u saopštenju precizirao da su na meti napada bile bespilotne letelice Huta, brod bez posade, krstareće rakete za kopnene napade, radar i objekti vazdušnog nadzora.

 

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je u četvrtak da su ti napadi direktan odgovor na napade Huta na međunarodne trgovačke brodove u Crvenom moru.

 

Pročitajte još

 

Huti prete da će ponovo napasti brodove, oglasio se i Hezbolah

Huti, sa druge strane, najavljuju da će nastaviti da gađaju brodove koji idu ka Izraelu, uprkos napadima SAD i Velike Britanije, rekao je njihov portparol Muhamed Abdulsalam.

Prema njegovim rečima, „nema opravdanja za napad u Jemenu“.

 

Napade na pobunjenike u Jemenu osudila je libanska oružana grupa Hezbolah.

„Američka agresija još jednom potvrđuje da su SAD partner u tragedijama i masakrima koje je počino cionistički neprijatelj u Gazi i regionu“, navodi se u saopštenju ove ekstremističke grupe bliske Iranu, prenosi Rojters.

Rusija je jutros zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN kako bi se razgovaralo o vojnim udarima SAD i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu.