четвртак, 20 јуна, 2024
vesti online

Srbija još nije odmakla u proizvodnji rakete „alas“

Beograd – Tvrdnje Sande Rašković Ivić, predsednice Demokratske stranke Srbije, da Srbija prodaje Ukrajini oružje tipa raketa „alas“ preko Ujedinjenih Arapskih Emirata su besmislene iz prostog razloga što nijedna takva raketa još nije ni proizvedena, odnosno ta proizvodnja nije došla čak ni do faze prototipa, a kamoli do serijske proizvodnje, ocenjuje za Danas Aleksandar Radić, vojni analitičar.

Predstavnici vlasti, s druge strane, nisu hteli za Danas da komentarišu pitanje koje je Sanda Rašković Ivić, predsednica Demokratske stranke Srbije, postavila u intervjuu našem listu o izvozu oružja u Ukrajinu. Ona je istakla da će se srpski raketni sistemi preko bivšeg britanskog premijera Tonija Blera i Ujedinjenih Arapskih Emirata prodavati Ukrajini, konstatujući da će se „iz srpskog oružja pucati na Ruse preko Ukrajine“. Prethodno je DSS saopštila da su ukrajinski predsednik Petro Porošenko i prestolonaslednik Muhamed bin Zajed al Nahjan dogovorili isporuku oružja Ukrajini (rakete „alas“) i da se to ostvarilo pre desetak dana, tokom sajma naoružanja IDEKS 2015 u Abu Dabiju, kojem je prisustvovao i srpski ministar odbrane Bratislav Gašić.

„UAE kupuje naoružanje za „treće zemlje“ kao darodavac i to uobičajeno za zemlje njihovog regiona. Međutim, kada je reč o Srbiji, stvarnih poslova sa UAE koji su se do sada ostvarili bilo je jako malo. Mnogo je tu više priče nego što je bilo šta učinjeno. Projekat „alas“, o kojem je tako spektakularno medijski izveštavano, tek je razvojni poduhvat, sa vrlo neizvesnim rokom završetka i rezultatom. Dakle, problem sa DSS tvrdnjama je u tome što se postavlja pitanje kako da prodate nekome nešto što još i ne postoji“, zaključuje sagovornik Danasa.

Činjenica je, međutim, da je Srbija još u februaru 2013. godine potpisala međudržavni ugovor sa UAE, u okviru kojeg je bio i sporazum o namenskoj industriji. To je bilo godinu dana pre početka sukoba u Ukrajini, dok je premijer Srbije Aleksandar Vučić obavljao funkciju ministra odbrane. Prilikom potpisivanja tog sporazuma, Vučić je naveo da je kompanija Jugoimport SDPR potpisala ugovor sa državnom kompanijom EARTH iz oblasti namenske industrije, najavljujući da će za razvoj sofisticiranog raketnog sistema „alas“ Emirati, u prvoj fazi, uložiti 33 miliona dolara. Za ceo posao angažovane su srpske firme Krušik, Teleoptik, Utva.

Godinu dana kasnije, u martu 2014. godine, državna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata zadužena za razvoj naoružanja i vojne opreme uplatila je na račun preduzeća Jugoimport SDPR prvu ratu od najavljena 33 miliona dolara investicije u razvoj raketnog sistema „alas“. Kako su tada mediji preneli, rakete „alas“ su okosnica su vojne saradnje Srbije i UAE. Prema sporazumu dve države, Emirati finansiraju završetak razvoja ovog sistema. U finalnoj fazi, koja nastupa za tri godine, u njega će biti uloženo 220 miliona dolara. Tim novcem biće plaćen završetak istraživanja, nabavka opreme i serijska proizvodnja raketa, koje će se uskoro naći i u oružanim snagama UAE.

 

(Danas)