субота, 18 маја, 2024
Sport

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Mastersa u Parizu

Sudija zakomplikovao, publika provocirala – Đoković dočekao revanš!

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Mastersa u Parizu.

DĐIZVOR: B92 

Andrija Sokovic/Starsport
Andrija Sokovic/Starsport

Prvi reket sveta je bio bolji od Holgera Runea u tri seta (2:1).

Posle nepuna tri sata igre, savladao je Danca po setovima 7:5, 6:7(3), 6:4.

U reprizi prošlogodišnjeg finala u kom je Rune slavio, mladi teniser je ušao kao jedan od retkih tenisera koji imaju pobednički skor u duelima sa Novakom – i pokazao je zašto je to tako.

Punih 11 gemova na početku nismo videli ni priliku za brejk, kamoli da jedan od tenisera oduzme protivniku servis gem.

Bilo je jasno da Novak nije energetski na svom nivou, znamo da ima problema sa stomačnim virusom, a u jednom trenutku se uhvatio i za zglob ruke.

Razigrao se pri kraju seta u trenucima kada je Rune servirao za ostanak tom delu igre. Najpre je u devetom gemu imao 30:30, ali tada nije uspeo, da bi pri rezultatu 6:5 stigao do jedine brejk i ujedno prve set prilike koju koristi za 1:0.

Drugi set je doneo daleko više preokreta, a počeo ga je Rune koji je prvi stigao do brejka iako do tada nije imao niti jednu šansu za isti. Ovoga puta ih je imao čak tri i sa „nulom“ je stigao do prednosti, koju nije dugo držao.

Odmah u narednom gemu mu je istom merom vratio Đoković koji je opet dospeo u situaciju da bude taj koji će moći da napadne servis protivnika u trenucima kada bi brejk doneo osvajanje seta, odnosno meča u ovoj situaciji.

Kao i u prvom setu, prva takva prilika je stigla pri rezultatu 5:4 kada se dogodila i najdiskutabilnija sudijska odluka na čitavom turniru. Pri rezultatu 15:30 za Đokovića, Novak osvaja još jedan poen, ali je Rune sa zakasnelom reakcijom zatražio video proveru.

Holger je sačekao i video da je loptica nakon njegovog udarca završila u autu, posle čega je zatražio da se proveri prethodni udarac Đokovića što je razbesnelo srpskog tenisera. Ipak, sudija Reno Lihtenštajn je to dozvolio i ispostavilo se da je bio aut. Od 15:40 i dve set lopte, stiglo se do 30:30.

Đoković je ušao u verbalni obračun sa Lihtenštajnom, zahtevao od njega da kontaktira supervizora do čega nije došlo i odluka je ostala na snazi. Uprkos tome, Đoković je u tom gemu stigao do meč lopte, ali je nije iskoristio.

U nastavku je Rune uspeo da izbori taj-brejk i osvoji set poprilično komotno. Od rezultata 6:5 za Đokovića, Rune je u 12. gemu drugog seta slavio bez izgubljenog poena, a potom nanizao još tri na startu dodatnog gema i iz tog zaostatka se nije vratio specijalista za taj-brejkove.

Posle više od dva sata igre tako nije bilo ništa što bi razdvajalo dvojicu tenisera, a na pauzi pre trećeg obojica su morali da zatraže pauzu. Đoković za odlazak u toalet, a Rune da bi dobio pomoć od fizioterapeuta. Francuska publika ih je zbog toga, iz njima znanih razloga, izviždala.

To nikako nije bio prvi put da se Đoković našao kod njih na tapetu. Videli smo protiv Talona Grikspora da nije miljenik u Bersiju, a protiv Runea su uzvikivali „Rodžer“, neprestano koristili bliceve i vikali tokom poena. Ništa to nije omelo srpskog tenisera.

Đoković je u setu odluke prvi došao do brejka u trećem gemu, a to je toliko iznerviralo Runea da je nedugo potom sam sebe povredio kada je rukom udario u ogradu i raskrvario prst.

Uskoro opširnije.