žozep boreljFoto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Deo predstavnika srpske opozicije pisao je pismo visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu B0relju u kojem ga obaveštavaju da su nedavni događaji u selu Banjska na Kosovu „duboko su uznemirili građane Srbije“ te da bi potencijalno mogli da imaju šire posledice.

Smatraju da se bezbednosna situacija ozbiljno pogoršala te da nema sumnje jda e nužno konstruktivno angažovanje međunarodne zajednice na Kosovu, uključujući posredovanje Evropske unije, čije napore pozdravljamo, ali koji su se, kažu, pokazali kao nedovoljni do sada.

„Aleksandar Vučić i njegova vlada snose značajan deo političke i druge odgovornosti za događaje u Banjskoj“, naglašavaju srpski opozicionari.

 

Istovremeno ističu „veliki broj nasilnih i neopravdanih akcija protiv srpskog stanovništva na severu Kosova koje je preduzela vlada Aljbina Kurtija (npr. nasilno nametanje gradonačelnika nakon izbora na kojima je učestvovalo manje od tri odsto stanovništva, brutalno ponašanje policije, raspoređivanje specijalne jedinice na sever, neosnovana hapšenja, nezakonita zabrana uvoza robe iz Srbije, neadekvatan
odgovor na nasilje nad građanima Srbije, posebno povratnicima itd.)“.

Kršenja ljudskih i manjinskih prava, nesigurnost, svakodnevne pretnje i brutalnost policijskih snaga prištinskih vlasti već su, smatraju srpski opozicionari, doveli do iseljavanja srpskog stanovništva sa Kosova. Ovaj opasan trend se mora zaustaviti, smatraju.

Navode da se „srpsko stanovništvo na Kosovu našlo se između, s jedne strane, kriminalizovane i autoritarne „Srpske liste“ i sistematskog ugnjetavanja Albina Kurtija s druge strane.

Dalje, Aleksandar Vučić je direktno odgovoran za podsticanje srpskih predstavnika da napuste kosovske institucije – posebno policijske jedinice – ali i za nametanje autoritarnih i nedemokratskih rešenja, odnosno ukidanje političkog pluralizma među Srbima na Kosovu“.

To je, ističu, omogućilo nasilje, izazvalo političke žrtve poput gospodina Olivera Ivanovića i drugih, i podstaklo opšte stanje nesigurnosti i beznađa, što je dovelo do novog talasa emigracija.

 

Srpska opozicija u pismu Borelju izražava zabrinutost zbog najava o mogućnosti uvođenja mera protiv Srbija.

„Želimo da istaknemo da se mi, kao demokratska opozicija u Srbiji, tome duboko protivimo. Bilo koja neprijateljska akcija koja pogađa Srbiju i njeno stanovništvo samo bi dodatno ugrozila našu zemlju i region, ojačala postojeći evroskepticizam i opasni nacionalistički narativ i vratiti Srbiju u ’90.te“.

Umesto kažnjavanja građana Srbije, opozicionari u svom pismu Borelju ukazuju da s obzirom na očiglednu političku i lična odgovornost Aleksandra Vučića za trenutno stanje „njemu i njegovim najbližim političkim saveznicima treba izreći svaku moguću meru“.

 

Vučić je, napominju deo problema, a ne rešenje za aktuelnu sitiuaciju kako u Srbiji tako i šire.

„Demokratska vlast u Srbiji je preduslov za traženje dugoročnih rešenja za složene probleme, kako na Kosovu, tako i za širu stabilnost i mir u regionu Zapadnog Balkana“, zaključuju u svom pismu dodajući da žele da Srbiju pretvore u partnera, a ne nekoga ko sabotira stabilnost“.

Pismo potpisuju:

Demokratska stranka
Zoran Lutovac

Narodni pokret Srbije
Miroslav Aleksić

Pokret slobodnih građana
Pavle Grbović

Srbija centar – Srce
Zdravko Ponoš

Stranka slobode i pravde
Dragan Đilas

Zajedno
Nebojša Zelenović

Zeleno levi front/Ne davimo Beograd
Radomir Lazović

 

Kako su Srbija i Kosovo pokušali da evropskim zvaničnicima objasne eskalaciju sukoba?
Izvor: TV Nova/Dnevnik

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.