недеља, 26 маја, 2024
vesti online

Subotić pravosnažno oslobođen

Beograd – Apelacioni sud u Beogradu saopštio je da su Stanko Subotić i njegovi saradnici pravosnažno oslobođeni svih optužbi da su krijumčarili cigarete i oštetili državni budžet.

U saopštenju se navodi da su na pretresu koji je održan povodom žalbe Tužioca za organizovani kriminal na prvostepenu presudu ponovo izvedeni dokazi koji su već bili izvedeni pred prvostepenim sudom.

Apelacioni sud je našao da je za sve radnje krivičnog dela iz 1995. godine, koje se stavljaju na teret Stanku Subotiću i drugim optuženim, nastupila apsolutna zastarelost, odnosno proteklo je dvostruko više vremena od onog koje se traži za zastarelost krivičnog gonjenja.

Kada su u pitanju radnje krivičnog dela koje se okrivljenima stavljaju na teret u toku 1996. godine, Apelacioni sud je odbio žalbu tužioca za organizovani kriminal kao neosnovanu i potvrdio prvostepenu oslobađajuću presudu.

Ta odluka je doneta nakon što je svestranom analizom svih izvedenih dokaza, kako posebno, tako i u njihovoj povezanosti, utvrđeno da nema dokaza da su okrivljeni izvršili krivična dela koja su im stavljena na teret, na način kako je to opisano optužnicom tužioca za organizovani kriminal.

Pored Subotića, optužbe su pravosnažno oslobođeni bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, Nikola Milošević, Milan Ranković, Ivana Krčmarić, Jovica Ranđelović, Stevan Banović, Nebojša Nikolić, Milan Milanović, Dragi Dodevski, Ivana Olujić, Miodrag Zavišić, Milovan Popivoda, Miroslav Pešić i Luka Nenadić.

Optužnica je Subotića teretila da je bio na čelu grupe koja je 1995. i 1996. godine švercovala cigarete iz Makedonije u Srbiju. Optužnica ih je teretila da su na taj način na štetu budžeta zaradili 28 miliona evra i šest miliona dolara.

Na prvom suđenju Subotić je, u oktobru 2011. godine, u odsustvu osuđen na šest godina zatvora, a njegovi pomagači na kazne od jedne do pet godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta.

Na ponovljenom suđenju, u julu prošle godine svi su oslobođenji optužbi ili zbog nedostatka dokaza, ili zbog zastarelosti, a na tu presudu žalio se tužilac za organizovani kriminal.

– (Danas)