среда, 29 маја, 2024
vesti online

SUMORNA PROGNOZA

SUMORNA PROGNOZA Od januara novi udar na kućne budžete

Cena sirove nafte na tržištu je na istorijskom minimumu, a kod nas se očekuje poskupljenje goriva zbog povećanja akciza od Nove godine.

Novo poskupljenje za građane Srbije

Foto: Grafički studio Blica / RAS SrbijaNovo poskupljenje za građane Srbije

Baš kada su stvari krenule u dobrom pravcu i kada su se mnogi obradovali da bi dalji pad cene sirove nafte na svetskoj berzi – trenutno 35,6 dolara za jedan barel – mogao da se preslika i na cenovnu politiku u Srbiji, usledilo je razočaranje.

Naime, iako je cena goriva od juna padala oko 50 para nedeljno upravo zbog cene sirove nafte, Vlada je najavila povećanje akciza na gorivo od početka sledeće godine. To bi moglo da rezultira i poskupljenjem cene goriva u proseku za tri do pet dinara.

Više od polovine novca koji se da za litar goriva zapravo odlazi državi

Foto: Grafički studio Blica / RAS SrbijaViše od polovine novca koji se da za litar goriva zapravo odlazi državi

Na pitanje da li će od 1. januara 2016. godine zbog povećanja akcize uslediti i rast cene goriva, zasad niko nema precizan odgovor, a sekretar UNKS Tomislav Mirković za „Blic” kaže:

– Ukoliko se nastavi trend pada cene sirove nafte na svetskom tržištu, razlika koja bude napravljena sa rastom akcize bi na neki način mogla da bude neutralisana i u tom slučaju cene će ostati na istom nivou. Ukoliko stvari krenu u suprotnom smeru i ako uz to bude jačao i dolar, onda ćemo imati poskupljenje.

Jačanje dolara je takođe uticalo na cenu goriva u Srbiji, jer Srbija u toj valuti plaća naftne derivate. Još jedan od razloga zašto cene goriva ne prate pad cene nafte je i struktura cene goriva. Više od polovine novca koji se da za litar goriva zapravo odlazi državi(vidi tabelu). Milan Rakić, iz Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica, podseća da je 2008. godine barel nafte koštao 120 dolara, a da je cena benzina tada bila 140 dinara. Vrednost sirove nafte pada, ali tu putanju cena goriva u Srbiji nije pratila.

– Državne dažbine su poskupele. Akcize na gorivo 2008. godine bila su 21 do 25 dinara, a danas 50. Od nove godine dažbine za benzin će biti 52,5 a za dizel 54 dinara – kaže on.

Rakić: Da nam nije PDV…

Milan Rakić još napominje da se u Srbiji naplaćuje PDV na državnu dažbinu i da je to praksa koja se ne primenjuje nigde u okruženju.

– Nova akciza na gorivo će biti 52,5 dinara i kada na to dodate PDV od 20 odsto, to je još 10,4 dinara. Dakle, kada se taj PDV ne bi plaćao, cena goriva bi bila niža za tih 10 dinara – kaže on.