U Višem tužilaštavu u Beogradu kasno večeras završena su saslušanja ukupno 17 osumnjičenih koji su u subotu uhapšeni u velikoj antikoruptivnoj akciji policije.

Portparol Višeg tužilaštva Tatjana Sekulić rekla je Tanjugu da su saslušanja završena, a da će se u toku noći odlučivati u vezi sa pritvorom.

Saslušano je 11 osumnjičenih iz gradskog Sekretarijata za urbanizam i Agencije za borbu protiv korupcije, kao i još šestoro osumnjičenih za malverzacije u Pionirskom gradu. U toku noći tužilaštvo će odlučiti za koga će predložiti određivanje pritvora pošto ujutru osumnjičenima ističe zadržavanje od 48 sati.

Malverzacije sa velelepnom zgradom na uglu ulica Carice Milice i Brankove, u centru Beograda, u vlasništvu Vladine Direkcije za imovinu smestile su iza rešetaka čak 12 ljudi, među kojima su i visoki gradski i državni funkcioneri, od ukupno 80 privedenih u jučerašnjoj akciji MUP! Pohapšeni u policijskoj akciji „Rezač“, pored finansijskih malverzacija i korupcije, terete se i za pranje para. Šteta naneta Beogradu i državi samo oko ove zgrade procenjuje se na blizu 100 miliona dinara.

Policija je zbog ove sedmospratnice, pored ostalih, uhapsila Zoranu Marković, bivšu direktoru Agencije za borbu protiv korupcije, Branku Narančić, Iliju Đorđevića i Željka Ličinu, vlasnike firme „Srbijaprojekat“, Nenada Komatinu, bivšeg sekretara Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove…

Ceo proces sumnjivih mahinacija započeo je još 2007. i 2008. godine kada je Goran Simović (takođe sada uhapšen), direktor „Srbijaprojekta“, po nalogu vlasnika firme, podneo zahtev za izdavanje Rešenja o upotrebnoj dozvoli za objekat u Ulici carice Milice, u vlasništvu tog preduzeća. Posle toga, sada osumnjičena Spomenka Stanković, kao obrađivač predmeta, sačinila je predlog tog rešenja, koji je potpisao Komatina.

Ovo je urađeno iako im je, kako se sumnja, bilo poznato da upotrebna dozvola odstupa od građevinske, koja je izdata na lokacijsku dozvolu, u pogledu spratnosti objekta. Nelegalno je podignut još jedan, sedmi sprat.

DOGOVORI U KABINETUIVAN Ninić iz Centra za vladavinu prava, kaže za „Novosti“ da se u zapisniku budžetske inspekcije o radu Agencije za borbu protiv korupcije, pominje i slučaj zgrade u Carice Milice. U zapisnik su uneta i dva pisma koje su premijeru i predsedniku Srbije Mirku Cvetkoviću i Borisu Tadiću uputili Zorana Marković, kao direktor i Zoran Stojiljković, kao predsednik odbora Agencije. – Reč je o urgencijama od 27. februara 2012. godine u kome se premijer Cvetković podseća da je ceo aranžman dogovoren u njegovom kabinetu prethodne godine i da je on lično odobrio kupovinu te zgrade – tvrdi Ninić. – Marković i Stojiljković urgiraju da se bez odlaganja ispoštuje ugovor i da Vlada Srbije prosledi Skupštini odluku o kreditnom zaduživanju za tu kupovinu. Od Tadića je zatraženo da svojim autoritetom pomogne da se ova kupovina obavi.

– Osumnjičeni su vlasnicima „Srbijaprojekta“ pribavili korist i svojinu za 216,28 kvadratnih metara, čija je tržišna vrednost veća od 1.500.000,00 dinara. Pored toga, vlasnici „Srbijaprojekta“, kako se sumnja, nisu platili naknadu za gradsko građevinsko zemljište od 45.400.820,23 dinara – navodi izvor iz istrage.

Ova zgrada je potom prodata Republičkoj direkciji za imovinu, a u njoj je danas smeštena Agencija za borbu protiv korupcije. Da paradoks bude veći, ni ta prodaja nije prošla bez sumnjivih dešavanja. Posebno, jer ima osnova da je država u ovoj kupoprodaji oštećena za 44.426.921,10 dinara.

Policija je uhapsila Zoranu Marković, bivšu direktorku Agencije za borbu protiv korupcije, zatim Milovana Ivanovića, nekadašnjeg zamenika direktora Republičke direkcije za imovinu (RDZI), Srboljuba Panića, pomoćnika direktora RDZI, rukovodioca u ovoj direkciji Ljiljanu Matović i Zvezdanu Cvetanovski. I po ovom osnovu privedeni su Goran Simović i Ilija Đorđević iz „Srbijaprojekta“, kao i njihov saradnik Vladimir Nikolić, direktor „Lukston investa“.

Sumnja se da je Markovićeva tokom 2012, u dogovoru sa Simovićem iz „Srbijaprojekta“ inicirala postupak za zaključenje Aneksa 1 Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti u Ulici carice Milice o unošenju valutne devizne klauzule. To je bilo u suprotnosti sa ugovorom koji su potpisali Vlada Srbije i firma „Srbijaprojekat“.

Aneks je zaključen bez mišljenja Republičkog javnog pravobranilaštva i bez zaključka Vlade Srbije, koja je jedina nadležna da odlučuje o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu. Osumnjičeni su na ovaj način protipravno pribavili imovinsku korist preduzeću „Srbijaprojekt“ i njegovim vlasnicima u iznosu od skoro 44,5 miliona dinara, što je razlika između isplaćene i prvobitno ugovorene kupoprodajne cene. (Novosti)