среда, 21 фебруара, 2024
vesti online

Cipras: Grčka nastavlja borbu za ratnu odštetu od Nemačke

Cipras: Grčka nastavlja borbu za ratnu odštetu od Nemačke

utorak, 16.08.2016. u 18:55

Грчки премијер Алексис Ципрас: Грчка влада ће урадити шта је неопходно, прво на дипломатском, а потом на законском нивоу, уколико је то неопходно (Фото Ројтерс)

ATINA – Grčki premijer Aleksis Cipras poručio je danas da će grčka vlada učiniti šta je neophodno kako bi od Nemačke naplatila ratnu odštetu za nacističku okupaciju. „Grčka vlada će uraditi šta je neophodno, prvo na diplomatskom, a potom na zakonskom nivou, ukoliko je to neophodno, da ispuni tu istorijsku obavezu”, rekao je Cipras na komemorativnoj svečanosti za 317 Grka, koji su ubijeni tokom nemačke okupacije 16. avgusta 1943. godine.

Grčka, po prvi put, ima sveobuhvatnu nacionalnu strategiju, rekao je grčki premijer. Poručio je i da je sada vreme za nemačku vladu da prizna da je to pitanje otvoreno i da „stoji za pregovaračkim stolom”.

„S naše strane, mi ponovo uveravamo grčki narod da smo spremni da zatvorimo to poglavlje, to istorijski nerešeno pitanje”, rekao je Cipras. Grčki premijer je naglasio da Grčka i njen narod ne zaboravljaju svoju istoriju, masakre i ratne zločine nacističke vojske i zatražio od trenutne nemačke vlada da ih prizna, čak i posle 73 godine.

„To nije moralna i politička obaveza samo prema grčkom narodu, već prema celoj Evropi i nemačkom narodu, prema milionima žrtava nacizma širom Evrope. To je obaveza za pravdu i mir”, ocenio je Cipras i poručio da će se ta borba nastaviti dok ne bude završena na svim nivoima.

Tanjug,(Politika)