субота, 18 маја, 2024
vesti online

Gde se najbolje jede ?

Priča o nastanku sladoleda

02:29
SLEDEĆI VIDEO

2. Kako je zapravo otkrivena spektakularna trijumfalna kapija u Viminacijumu?

Kako je zapravo otkrivena spektakularna trijumfalna kapija u Viminacijumu?

01:38
3. Legendarni planinar nije koristio bocu sa kiseonikom, vrhove sveta osvajao je punim…

00:51
4. Nije vojska za svakoga, i ne treba da bude

01:29
5. Godina 1914: Zajednička proslava Božića na prvoj liniji fronta, čovek je progovorio…

01:51
6. Mileva Marić – nepriznati genije i intelektualni oslonac Alberta Ajnštajna
01:10
/
01:11

Taste atlas i ove je godine objavio listu 100 najboljih jela i kuhinja na svetu, ali i listu gradova i regija s najboljom hranom na svetu, na kojoj je pobjedu odneo glavni grad Italije – Rim.

Na listi najboljih gastro gradova na svetu su se na prva tri mesta našla tri italijanska grada – Rim na prvom, Bolonja na drugom i Napulj na trećem mestu, a u top 10 smestio se i Torino, koji je na osmom mestu. Takođe, na listi su i Firenca, Milano, Venecija, La Mora, Katanija, Sorento i Trst pa se može reći da je Italija i na ovoj listi izdominirala, baš kao i na listama najboljih kuhinja i najboljih jela na svetu.

 

Pročitajte još:

 

Rim je, svakako, pobednik, s visokom ocenom 4.93, a njegova kulinarska ponuda svedočanstvo je bogate istorije grada, s tradicionalnim jelima čiji su recepti vekovima usavršavani.

 

Osim paste carbonare i cacio e pepe, postoji još toliko jela karakterističnih za Rim koja morate kušati – tu su pizza bianca ili bela pica, koja se priprema bez ikakvog umaka, već samo sa solju i maslinovim uljem, kao i pizza al taglio, koja se peče u pravougaonom obliku.

 

Od drugih jela treba spomenuti najtradicionalnije rimsko jelo saltimbocca alla Romana, odnosno teleće kotlete umotane u italijansku pršutu, sa svežom žalfijom i belim vinom, i testeninu penne all’arrabbiata, koja se priprema s ljutim sosom od paradajza, maslinovog ulja, belog luka i crvenih čili papričica, piše Index.hr.