среда, 28 фебруара, 2024
vesti online

Grčka železnica prodata Italijanima

Grčka železnica prodata Italijanima

Autor: Jasmina Pavlović Stamenićčetvrtak, 14.07.2016. u 16:01

Железничка станица у Солуну (илустрација)

Od našeg dopisnika

Atina – Kinezi u pirejskoj luci a Italijani stopostotno u grčkoj železnici, bilans je poslednjih privatizacionih poslova koje je Ciprasova vlada pod pritiskom evropskih kreditora, otvorila sa stranim investitorima.

Sto posto akcija grčkog železničkog operatera TrainOSE prodati su  italijanskoj državnoj firmi „Ferrovie dello stato italiane SpA” za 45 miliona evra.Svakodnevni štrajkovi zaposlenih koji dovode u pitanje tek sklopljenje dogovore, recimo sa kineskom kompanijom Cosco, nisu zaustavili proces privatizacije od koga, po dogovoru sa poveriocima, Grčka mora da obezbedi 50 milijardi evra.

Kina,konkretno kompanija Cosco koja je imala poseban interes da kontroliše železnički prevoz kojim bi roba iz pirejske luke bila transportovana dalje u Evropu, odustala je posle žestokog otpora Brisela i evropskih političara među kojima su bili i francuski.

U igri je bila i Rusija koja se,međutim, povukla sa ovog tendera

I pored obećanja grčke vlade da će svi dugovi TrainOSE biti otpisani, a samo u oktobru 2015. oni su bili 850 miliona evra, to nije relizovano.

Naime, Evrokomisija je odobrila otpis samo 713 miliona evra što znači da je investitor u obavezi da kupuje kompaniju sa dugovima.

Suština je da su se uslovi tendera stalno menjali što je smanjilo interes velikih investitora iz Kine i Rusije.

Istovremeno,grčka železnička kompanija nije do poslednjeg momenta objavila godišnji izveštaj za 2015. pa je,konkretno,ruska strana odlučila da se povuče sa tendera u drugoj fazi.

Sem toga,prema podacima koji su objavljeni pre nekoliko dana,grčka železnička kompanija je samo zbog  blokade pod kojom su prugu gotovo dva meseca držali migranti kod Idomenija, izgubila 4 miliona evra. Protiv privatizacije su svakodnevno po nekoliko sati protestvovali  radnici  železnice.

Detalji sporazuma sa Italijanima još treba da se preciziraju ali kako javljaju ovdašnji mediji,posle tri godine ova privatizacija je dovedena do kraja.Konačno,ukoliko sve bude funkcionisalo kako treba,zahvaljujući činjenici da je italijanski kupac treća po veličini železnička kompanija u Evropi,Grčka bi mogla da uhvati zadnji voz i postane sastavni deo pan-evropske železničke mape.(Politika)