среда, 28 фебруара, 2024
vesti online

TURSKA

Amerika, NATO i EU podržali Erdogana

Autor: MONDO/Tanjug

Američki predsednik Barak Obama je u telefonskom razgovoru sa državnim sekretarom Džonom Kerijem razmotrio razvoj događaja u Turskoj.

0
Barak Obama Foto: AP Photo/Carolyn Kaster Barak Obama

Oni su se složili da sve strane treba da podrže demokratski izabranu vladu, pokažu uzdržanost i izbegnu nasilje i krvoproliće, saopštila je Bela kuća.

„Stejt department će nastaviti da se fokusira na bezbednost američkih građana u Turskoj“, navodi se u saopstenju, javlja Rojters.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je noćas na „puno poštovanje“ turskih demokratskih institucija i ustava.

„Upravo sam razgovarao s turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom. Pažljivo pratim događaje u Turskoj sa zabrinutošću“, naveo je Stoltenberg u saopštenju.

Stoltenberg je naveo da poziva na „smirenost i uzdržanost i puno poštovanje turskih demokratskih institucija i ustava“, dodajuću da je „Turska važan saveznik u NATO“.

Evropska unija takođe je podržala Erdogana.

Turska je važan partner Evropske unije i ona izražava „apsolutnu podršku njenoj izabranoj vlasti, njenim institucijama i zakonima“, saopštio je Evropski savet.

Savet kojim predsedava Donald Tusk, apelovao je da se Turska smesta vrati ustavnom poretku i podvukao da svih 28 članica EU pažljvo i zajednički prati zbivanja.