среда, 8 маја, 2024
DRUŠTVENE MREŽETehnologija

Gugl iza sebe ostavlja godinu u sudnicama

Gugl iza sebe ostavlja godinu u sudnicama, ali se situacija neće smirivati

BIZNIS

author image

Forbes31. dec 2023. 17:00

featured imageShutterstock/Sergei Elagin

Veliki pretraživač se suočava s nizom istorijskih sudskih procesa ove godine, uključujući postupak protiv federalne vlade, gorak sukob protiv tvorca Fortnajta i svoj prvi sudski postupak zbog diskriminacije prema polu.

Ranije ovog meseca, Gugl je doživeo ozbiljan udarac: Epik, tvorac popularne video igre Fortnajt, pobedio je tehnološkog diva u visokostresnom sudskom postupku za antimonopolsko ponašanje. Nakon samo tri sata, porota u San Francisku jednoglasno je utvrdila da je Gugl prekršio kalifornijske i federalne zakone o konkurenciji, namećući pitanja o budućnosti tržišta aplikacija ove kompanije i unosnom poslovanju oko njih.

Najgori deo za Gugl? To nije ni bio najvažniji sudski slučaj s kojim se kompanija suočila ove godine.

Za tehnološkog diva, koji je proslavio svoj 25. rođendan u septembru, 2023. bila je godina presude. Godinama su se pravne nevolje ove bilionske kompanije gomilale u raznim oblastima. Ali ove godine, umesto da se suočava samo s kaznama i nagodbama, Gugl se uputio ka sudnici u nizu istorijskih suđenja, braneći svoje konkurentske prakse, politike zapošljavanja i industrijske ugovore u različitim pažljivo praćenim slučajevima.

„Ništa slično nisam ikada video“, rekao je Donald Polden, stručnjak za antimonopolski zakon i dekan emeritus Pravnog fakulteta Univerziteta Santa Klara, za Forbes. Polden, koji je pratio značajne antimonopolske slučajeve u vezi sa tehnologijom, uključujući AT&T i Majkrosoft u 1980-ima i 1990-ima, dodao je da Gugl izgleda kao da prolazi kroz oluju koja se dešava „jednom u veku“ boreći se sa nizom pravnih bitaka.

Guglova naporna godina pred sudom ilustruje opseg i prekomernu moć ove kompanije, što je iziritiralo konkurente na nekoliko tržišta i istaklo razlike u platama u Silicijumskoj dolini. Takođe ističe novu fazu obračuna sa velikim tehnološkim kompanijama: u eri Trampa i godinama koje su usledile, suzbijanje velikih tehnoloških kompanija uglavnom je uključivalo kongresna saslušanja, regulatorne istrage i tužbe koje su često mogle biti rešene pregovorima iza zatvorenih vrata. Sada je pažnja prešla na otvoreni sud, dramatičan forum koji bi mogao podstaći stvarne reforme u industriji koja definiše ekonomiju.

Upitan za komentar, portparol Gugla uputio nas je na prethodne izjave vezane za svaki sudski slučaj, napominjući da će kompanija osporiti presudu u slučaju Epik i ne slaže se sa porotama u slučajevima koje je izgubila.

Slučaj Epik, Guglov najnoviji poraz, bio je usmeren na dominaciju Guglove prodavnice aplikacija Plej stor (Play Store) i nameta od 15% do 30% koji kompanija naplaćuje programerima softvera za pretplate i kupovine unutar aplikacija. Kako bi zaobišla ta pravila, kompanija Epik pokušala je da direktno naplaćuje svojim korisnicima. Gugl je izbacio Epik iz svoje prodavnice aplikacija zbog toga, a Epik ga je tužio zbog nepoštene konkurencije.

Ishod slučaja Epik bio je posebno značajan jer se Epl borio u sličnom slučaju protiv tvorca video igara 2021. i uglavnom pobedio. Ali bilo je ključnih razlika u presudama. Prvo, presudu za Epl doneo je sudija nakon što su obe kompanije odustale od prava na porotu. Suđenje Gugla ostavljeno je poroti, iako je pretraživački div pokušao da spreči odluku porote. Nijedna strana nije smela da spominje suđenje Eplu – ili činjenicu da je Epl pobedio – tokom postupka. (Sudski postupak protiv Epla još uvek je u postupku žalbe). U septembru je Epik zatražio od Vrhovnog suda da razmotri slučaj. Odbrana Gugla takođe je oslabljena dokazima da je izbrisao razgovore i poruke vezane za poslovanje svoje prodavnice aplikacija, možda čineći da poroti izgleda kao da kompanija nešto skriva – što je i Ministarstvo pravde istaklo u svom antimonopolskom slučaju protiv Gugla.

„Ovo je primer veličine američkog pravosudnog sistema“, napisao je Tim Svini, izvršni direktor kompanije Epik, na Tviteru nekoliko sati nakon što je presuda saopštena. „Kompanija vredna milijardu dolara izaziva kompaniju vrednu bilion dolara zbog složenih praksi, a porota od devet građana čuje svedočenje i donosi presudu“. U drugoj objavi te večeri, Svini se pohvalio: „Pobeda nad Guglom!“

Predsedavajući sudija će održati saslušanja u januaru kako bi odlučio o merama u ovom slučaju, koje mogu uključivati dozvolu za rivalske prodavnice aplikacija ili smanjenje naknada koje se naplaćuju programerima softvera.

Uprkos važnosti tog slučaja, najveći sudski postupak godine za Gugl – i ostatak tehnološke industrije, zapravo – bio je istorijski slučaj Ministarstva pravde (DOJ) o distribuciji pretraživača Gugla. U srcu tužbe, koju su prvi put 2020. podneli Ministarstvo pravde i nekoliko saveznih država, nalaze se ugovori Gugla s proizvođačima uređaja, unosni sporazumi koji čine Gugl pretraživač podrazumevanim izborom na telefonima. Dragulj među njima je ugovor sa Eplom vredan najmanje 10 milijardi dolara, koji čini Gugl podrazumevanim pretraživačem na iOS softveru koji pokreće iPhone i iPad uređaje.

Slučaj je bio spektakl koji je privukao nekoliko visokoprofilnih svedoka, uključujući izvršnog direktora Gugla Sundara Pičaija, šefa softvera i usluga Edija Kjua iz Epla i izvršnog direktora Majkrosofta Satju Nadelu. Suđenje je stavilo unutrašnje mehanizme poslovanja Gugla na uvid javnosti, uključujući interne prezentacije koje hvale snagu podrazumevanih postavki. I rivalske kompanije ih nisu štedele tokom svojih svedočenja. Kada je Nadela stao pred sud, rekao je da je tvrdnja Gugla da potrošači imaju izbor pretraživača „lažna“.

Najmanje istaknuto suđenje za Gugl možda će biti najduže. U oktobru je kompanija započela postupak u slučaju diskriminacije po polu pokrenutom od Ulke Rou, direktorke inženjeringa u Gugl klaudu – prvi slučaj diskriminacije u platama koji je stigao do suđenja u istoriji kompanije. Rou je tvrdila da je zaposlena u Guglu na nižem „nivou“ u odnosu na nekoliko muškaraca na istom položaju sličnog iskustva i da joj je uskraćeno unapređenje zbog njenih pritužbi.

Ovaj slučaj mogao je da ide na suđenje zahvaljujući semenu koje je zasađeno pre nekoliko godina. Godine 2018, 20.000 zaposlenih u Guglu organizovalo je širom sveta štrajk kako bi protestovalo zbog problema seksualnog zlostavljanja i neravnoteže u radu. Jedan od zahteva organizatora štrajka bilo je ukidanje prinudnog arbitražnog postupka, koji je zahtevao da zaposleni probleme rešavaju van suda. Nakon štrajka, Gugl je napustio to pravilo, prvo za slučajeve seksualnog uznemiravanja i napada, a kasnije ga proširio na sve sporove zaposlenih.

Shutterstock/Sergei Elagin

Rou, koja je učestvovala u štrajku, podnela je tužbu u septembru 2019. Nakon dve nedelje postupka u oktobru, porota je stala na stranu Rou, dodeljujući joj odštetu od milion dolara. Ona kaže da se nada da će njen slučaj motivisati druge žene da progovore.

„Ima puno ljudi koji kažu: ‘Prošla sam kroz ovo. Još uvek prolazim kroz ovo’“, rekla je Rou za Forbes. „To mi je potvrdilo da ovo nije jedinstven slučaj. To se dešava na svim nivoima, od vrlo juniorskih do veoma starih ljudi. To se dešava ženama“.

Ovo može biti samo početak nove pravne stvarnosti za Gugl. Dok kompanija ulazi u Novu godinu, i dalje se suočava sa postupkom žalbe u slučaju Epik i čeka odluku u slučaju DOJ (i postupak žalbe ako Gugl izgubi).

Kompanija se takođe suočava s još jednim ogromnim suđenjem koje se očekuje sledeće godine: antimonopolskim slučajem koji cilja na oglašivačku tehnologiju Gugla i pitanje da li je kompanija istisnula konkurenciju sa svojim uslugama za aukcije oglasa.

Što se tiče pravnih nevolja, 2024. možda neće biti mnogo bolja od 2023. A tužbe koje idu u sud mogle bi takođe da inspirišu nove talase privatnih tužbi, kaže Polden.

„Gugl je izuzetno finansijski uspešan. Moraju da nađu najbolju kurs akcije u odnosu na ove pravne napade“, kaže on. „To je cena biznisa“.

Ričard Nieva, novinar Forbes