Tim Džuda: Ričard Grenel je za Balkan veći rizik od Rusije 1Foto: FoNet/ Dragan Antonic (Arhiva)

Britanski novinar Tim Džuda ocenio je da ne očekuje završetak dijaloga Srbije i Kosova tokom 2024. godine i da odgovornost za finalizaciju normalizacije odnosa leži na obe strane, a da bi u slučaju pobede Donalda Trampa i izbora Ričarda Grenela za državnog sekretara, Kosovo imalo mnogo veći problem sa njim nego sa Rusijom.

U intervjuu za Gazeta Ekspres Džuda je izjavio da su „panične procene“ da Rusija želi na Balkanu da otvori „drugi front“ i da SAD u ovom trenutku nije u interesu da insistira na distanciraju Srbije od Rusije, prenosi Kosovo onlajn.

Mislim da će Balkan za godinu dana izgledati manje-više isto kao sada. Veći rizik je ako Trump postane predsednik i postavi Ričarda Grenela za državnog sekretara, što je ideja koja se trenutno iznosi u Vašingtonu, ukazao je Džuda.

Grenel bi mogao da izazove mnogo više problema na Kosovu od Putina, kao što je to bio slučaj u prošlosti, ocenio je Džuda.

Kosovo je sada zaštićeno od NATO i to se neće promeniti, osim ako Trampovo predsedništvo ne odluči drugačije. Najveći izazov za Kosovo u narednoj i narednim godinama je demografija, ocenio je Džuda i upitao koliko će ljudi otići kad građanima Kosova više ne treba šengenska viza.

 

Oglas se završava za 8s

Guranje i tuča ispred RIK

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.