DRŽAVNO tužilaštvo, uprkos saslušanju tridesetak osoba osumnjičenih da su umešani u krađu 664 stabla četinara, ili oko 40 šlepera u rožajskoj opštini, nikako da utvrdi ko su akteri ove dobro organizovane pljačke. Izgleda da će ceh platiti samo dva lugara, za koje je DNK metodom utvrđeno da su koristili izuzetno dobro falisfikovane čekiće za „doznačavanje“ građe koja je završila na Kosmetu.

– Po mom mišljenju, ovde se radi o organizovanom kriminalu, jer je reč o oko 40 šlepera građe, što nije moglo da se odradi bez znanja odgovornih u Upravi za šume – tvrdi vršilac dužnosti direktora Uprave za šume Mirsad Nurković. On je istakao da će istraga, osim dvojice lugara, biti proširena, ali i pokrenuto pitanje odgovornosti pojedinih službenika u Poslovnoj jedinici Uprave šuma Rožaje.

– Primarna šteta je veća od 100.000 evra, pa se može zamisliti koliko su para zaradili pojedinci u ovom poslu. Neko ili nije radio svoj posao, ili ga je radio suprotno onome što mu je bila obaveza – kaže Nurković, koji je, kao i svi u Rožajama, uveren da su osobe koje su vršile prijem i otpremanje građe, kao i čuvari šuma, morali da primete nepravilnosti.

– Dodatnu sumnju unosi i saznanje da koncesionari nisu radili tehnički prijem odeljenja u kojima je seča vršena, što dodatno izaziva sumnju da se svesno ostavljao prostor za zloupotrebu – ubeđen je Nurković. On traži da se utvrdi odgovornost da bi se skinula hipoteka sa svih koji rade u Upravi za šume.

– Odgovorni neka budu spremni na susret sa zakonom – kaže direktor Uprave za šume. – Dve komisije „snimile“ su stanje na terenu, izveštaji su predati državnom tužilaštvu.

Prema njegovim rečima, u eksploataciji nije poštovan godišnji program gazdovanja šumama Uprave za šume i PJ Rožaje. Koncesionari su uredno zaduživani po osnovu koncesionih naknada i nije im naplaćena posebna naknada po Zakonu o šumama. Uprava za šume nije vršila kontrolu izvršavanja koncesionog ugovora. Nije plaćana koncesiona naknada, čime je jedan od njih sebe doveo do duga od 145.000 evra, a Uprava za šume nije pokrenula mehanizam za raskid takvih ugovora. Kada se tome doda iznos nezadužene naknade, dug tog koncesionara iznosi skoro 200.000 evra.

Resorni ministar je izdao „direktivu“ o utvrđivanju odgovornosti i preduzete su zakonske mere protiv osoba koje su kršile propise ili su bile dužne da obezbede zakonitost u radu. Nurković nije želeo da navede njihova imena. (Novosti)