понедељак, 27 маја, 2024
vesti online

U RANGU SA RUMUNIJOM I BUGARSKOM Hrvatska najkorumpiranija država EU

Hrvatska je članica Evropske unije s najvećim niovoom korupcije u javnim nabavkama i sa Rumunijom i Bugarskom spada u najkorumpiranije države EU, pokazalo je istraživanje koje je naručio Evropski parlament, a sproveo institut RAND Evrope, javili su hrvatski mediji.

Hrvatska, Rumunija i Bugarska predvode grupu od četrnaest zemalja EU-a koje imaju iznadprosečan nivo korupcije, stoji u istraživanju, a po indeksu rizika od korupcije u javnim nabavkama Hrvatska je na samom vrhu, ispred Kipra, Litvanije i Rumunije.

Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Litvanija zbog korupcije godišnje izgube oko 15 posto BDP-a.

Analiza neprofitnog instituta RAND Evrope, koja se zasniva na tri scenarija i nekoliko metodoloških pristupa, pokazala je da korupcija Evropsku uniju godišnje košta između 179 i 990 milijardi evra.

Korupcija ima značajan društveni i politički uticaj jer podstiče nejednakost, organizovani kriminal, slabiju vladavinu prava, lošiju izlaznost na izbore i nepoverenje prema evropskim institucijama, stoji u istraživanju

Iz tih razloga RAND Evrope predlaže zakonske i regulatorne mere na državnim razinama, a jedna od njih je proširenje zaštitnog Mehanizma saradnje i provere (CVM) na veći broj EU članica.(Blic)