среда, 28 фебруара, 2024
vesti online

Русија разметила ракетне системе С-400 и око иранске базе код Хамадана!

Познати израелски војно-аналитички портал Дебка објавио је да се у иранској авио-бази „Ноџи“ код Хамадана нису појавили само руски бомбардери Ту-22М3 и Су-34 него и зенитни ракетни системи С-400.

С 400 (Фото: РИА Новости)

Да их штите, а самим тим – и иранску базу све у кругу од 250-400 киломатара око ње.

Позвавши се на своје изворе у израеслкој шпијунажи, Дебка тврди да је на писту аеродрома „Ноџи“ слетео и руски транспортни Ан-124 „Руслан“ који је довезао ракетне системе С-400 и С-300.

Новинаска агенција оружаних снага Ирана превела је на фарси ову информацију Дебка и поставило је међу својих топ-10 вести.

На ову информацију нема још демантија ни са руске ни са иранске стране.

Дебка чак указује да се иранска авио-база још од почетка јула припремала за долазак руских бомбардера: да је ради тога проширена њена писта, да су отворени сервиси за опслуживање руских авиона, а и да се појавио стамбени простор за руске пилоте и авио-механичаре.

Ако је ово тачно, онда може значити и то да је америчка блискоисточна коалиција сада у сендвичу руских радара и савремених ракетних ПВО/ПРО система С-400 који из „гледају“ и са запада Сирије и са запада Ирана. Веома непријатан „сендвич“.

Зато није никакво изненађење што је већ данас „заплакала“ министарка америчке ратне авијације Дебора Ли Џејмс:

Њу  није нимало уверила ни умирила изјава шефа комитета за спољну политику и одбрану иранског парламента – Алаедина Боруџерија – да руски бомбардери базу код Хамадана користе само за „узимање горива“.

Бивши шеф руске војне дипломатије – генерал-пуковник Леонид Ивашов – оценио је да појава руских авиона код Хамадана сведочи, заједно са центром у Багдаду који координира дејства против Исламске државе Ирака, Ирана, Сирије и Русије, сведочи да се на Блиском Истоку појавила озбиљана војно-политичка алијанса.

Притом је нагласио: „Сада више на Блиском Истоку не доминирају САД, Турска и Саудијци,  већ – Русија, Ирак, Иран и Сирија. А још је њиховим позицијама близак и Египат.“

„Руски бомбардери у Ирану још више ће искомпликовати ионако крајње тешку ситуацију“.

Извор: fakti.org,(Pravda)