уторак, 20 фебруара, 2024
vesti online

SAZNAJEMO Veliki transfer na pomolu: Sosijete ženeral kupuje Komercijalnu banku

Sosijete ženeral banka zainteresovana je za kupovinu Komercijalne banke, poslednje velike banke koja je u većinskom državnom vlasništvu, saznaje „Blic“.

Foto: RAS Srbija

Prodaja Komercijalne banke sve je bliža, a u uskim, dobro obaveštenim bankarskim krugovima sve je više informacija o potencijalnim kupcima. Poslednje o čemu se veoma ozbiljno priča jeste namera francuske banke Sosijete ženeral da se u Srbiji znatno proširi i uveća broj klijenata, u šta se preuzimanje Komercijalne banke potpuno uklapa.

– Sosijete banka je dugo prisutna u Srbiji. U više od sto ekspozitura zapošljava 1.300 ljudi. Ovde se pokazala kao veoma ozbiljna i fer banka, koja neguje i prati potrebe klijenata. Njen sledeći potez nesumnjivo je širenje, a Komercijalna banka je top menadžerima i te kako u fokusu. Njihov stav je da jednoj ovakvoj ozbiljnoj banci treba mnogo šira mreža klijenta, a Komercijalna ima čak 90.000 pravnih klijenata, plus desetine hiljada fizičkih lica – kaže izvor „Blica“.

Foto: Promo

U Sosijete ženeral banci u Srbiji ništa ne demantuju, naprotiv, tvrde da jesu zainteresovani za nova preuzimanja. Za „Blic“ kažu da nemaju informaciju o tome da je grupacija zainteresovana za preuzimanje Komercijalne banke, ali ne negiraju mogućnost širenja u našoj zemlji kupovinom drugih banaka.

– Sosijete ženeral Srbija je zainteresovana za širenje poslovanja u zemlji putem organskog rasta kao i prethodnih godina, ili putem eksterne akvizicije kao što je, na primer, bilo preuzimanje dela portfolija klijenata KBC banke 2013. godine – potvrdili su u toj banci za „Blic“.

S druge strane, Vladimir Krulj, predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke, kaže za „Blic“ da svi akcionari ove banke žele da se krene u njenu privatizaciju.

Foto: Profimedia

– Za sada je izabran privatizacioni savetnik i trenutno se bira optimalni model privatizacije banke – rekao nam je Krulj ne želeći da govori o mogućim potencijalnim strateškim partnerima banke i opcijama prodaje.

Da se Komercijalna ozbiljno priprema za privatizaciju, iz te banke zvanično je najavljeno još krajem prošle godine. Prvi čovek banke Aleksander Piker tada je rekao da banka ulazi u 2016. sa ambiciozinim planovima kako bi se dovela u top formu i što bolje pripremila za privatizaciju, koja je očekuje u 2017.

Svi akcionari žele da se krene u privatizaciju, kaže
Vladimir Krulj, predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke

Foto: RAS SrbijaSvi akcionari žele da se krene u privatizaciju, kaže Vladimir Krulj, predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke

Upitan za cenu kapitala Komercijalne banke, on je rekao da se cena definiše u poslednjem momentu.

Komercijalna banka je druga po veličini na srpskom tržištu, iza Inteze. Na Beogradskoj berzi trenutno vredi oko 190 miliona evra.

Informacija da će ta banka biti prodata prvi put se pojavila 2011, kada je Vlada MMF-u saopštila da će država do 2015. uz Komercijalnu prodati vlasništvo i u ostalim bankama. (Blic)