петак, 10 маја, 2024
vesti online

SLIKA KOJA JE PODELILA JAVNOST Odakle su se pojavili „ispeglani listići“

U direktnom TV prenosu članovi RIK-a su u nedelju prebrojavali glasove sa dva biračka mesta u Novom Pazaru, nakon optužbi da je tu Aleksandru Vučiću prevarom upisano skoro 800 glasova više. Iako je prebrojavanjem utvrđeno da su samo četiri glasa greškom završila na Vučićevom „kontu“, društvene mreže je iznova uzburkala jedna slika – prebrojavanih listića koji su potpuno ravni ili, kako su nazvani, „ispeglani“.

Foto: Tanja Valić / Tanjug

Ko glasa, a da ne preklopi listić? Da li uopšte „ispeglan“ može da izađe iz glasačke kutije? Da li se radi o prevari, ili je reč o neupotrebljenim listićima? Ovo su pitanja koja su kolala na društvenim mrežama, a na koja je i „Blic“ potražio odgovor.

Brojanje glasova u RIK-u
1 / 14

Šta se dešava sa listićima posle glasanja

Marko Danilović, član DSS-a i kordinator RIK-a za Raški okrug, tvrdi da na pomenutoj slici ipak nema ničeg spornog. On kaže da su se na sednici RIK-a, u direktnom TV prenosu, brojali i neupotrebljeni listići koji se nisu našli među glasovima Aleksandra Vučića.

– Sve je čisto. Broj neupotrebljenih listića slaže se sa zapisnikom sa lica mesta. Priča o „ispeglanim“ listićima samo je nagađanje – kaže Danilović za „Blic“. (Blic)